Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκλογές και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητάει η Βάσω

Τελευταία ενημέρωση:

Τη σύσταση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας η οποία θα διασφαλίσει την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου. Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας τάσσονται και οι βουλευτές Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου και Δημήτρης Λιντζέρης.

Η Βάσω Παπανδρέου κάλεσε  ακόμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σε δήλωση της στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής τόνισε: "Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 27/10 και μετά άμεση προκήρυξη εκλογών".

Ερωτηθείσα για τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών επανέλαβε ότι πρέπει να διασφαλισθεί το πακέτο, τονίζοντας: "όσους μήνες χρειάζεται". Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα είναι με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και συνεργασίας ζητάει με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου και η Εύα Καϊλή, καλώντας τον να εγκατάλειψη "άμεσα και ρητά" τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω", τονίζει στην επιστολή της.

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη και με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας, ζητάει η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι "η αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία".

"Η αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, είναι απόδειξη ότι αναγγείλαμε ένα λάθος. Αν δεν το σταματήσουμε αμέσως θα αποδειχθεί μοιραίο λάθος. Μέχρι χθες πίστευα ότι ξέρουμε πού πάμε και τι θα κάνουμε. Θεωρούσα δεδομένο ότι σκοπεύουμε να τιμήσουμε το λόγο μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ζητώντας δημοψήφισμα τώρα, αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και επιτείνουμε το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας. Δεν μπορώ να στηρίξω μια επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής", προσθέτει την επιστολή της.

"Μένω στις απόψεις που είχα καταθέσει πριν από αρκετό διάστημα και είχα καλέσει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη για εθνική συνεννόηση. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση", δήλωσε η Τόνια Αντωνίου.

Τάχθηκε κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, εκτιμώντας πως "δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα".

Διέψευσε τις πληροφορίες που την έφεραν έτοιμη να ανεξαρτητοποιηθεί. "Όπως πάντα έχουμε την προτίμηση των σεναριογράφων", είπε.

Την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας επανέλαβε χθες και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Είναι προφανές ότι το να ζητάει κανείς μια άλλη κυβέρνηση (εθνικής σωτηρίας, εν προκειμένω), ιδίως δε όταν η υπάρχουσα προσφεύγει στο κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, ισοδυναμεί με έμμεση άρνηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την υπάρχουσα κυβέρνηση. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές που ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θα αρνηθούν να υπερψηφίσουν την υπάρχουσα. Σε κάθε περίπτωση όμως η στάση αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι 151 ψήφοι του κοινοβουλίου δεν είναι δεδομένοι.

Υπαινιγμούς για τη στάση του στην ψηφοφορία άφησε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης. Μιλώντας στον ρ/σ ΑΝΤ1, συνέδεσε την ψήφο του για παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. "Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω. Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος. Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πως επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία", τόνισε.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Φυλλορροεί το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτητοποιήθηκε και η Μιλένα