Έντυπη Έκδοση

Ιστορίες με γιαούρτια και αβγά!

Οπως προκύπτει από τα επεισόδια της τελευταίας διετίας, το γιαούρτι και τα αβγά κόμμα δεν κοιτούν. Ωστόσο έχουν μια προτίμηση σε κυβερνητικά στελέχη και φορείς της εξουσίας.

 

Το 2011 εκτοξεύθηκαν γιαούρτια εναντίον δύο στελεχών της κυβέρνησης και ενός βουλευτή. Τον περασμένο Μάρτιο κι ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος βρισκόταν στα Καλύβια δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια, πράξη που προκάλεσε την οργή του. Εκανε λόγο για «τραμπούκους» και «πρόβα αντάρτικου». Ως θύτες είχε ενοχοποιήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγους μήνες μετά, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κι ενώ παρακολουθούσε την ταινία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στη Θεσσαλονίκη, αιφνιδιάστηκε με στραγγιστό γιαούρτι στο πρόσωπο από ομάδα φοιτητών. Από γιαούρτωμα δεν γλίτωσε ούτε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Εγώ δοκίμασα και ήταν καλής ποιότητας» δήλωνε λίγη ώρα αργότερα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη ρίψη αβγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία: κάθε μήνας τούτης της χρονιάς είχε και από έναν... αποδέκτη, κατά προτίμηση υπουργό. Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής κυβερνητικά στελέχη: υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας, υπουργός Επικρατείας Η. Μόσσιαλος, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Πεταλωτής όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανάμεσα στα «θύματα» του γιαουρτιού συγκαταλέγεται ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπ. Ταλιαδούρος.

Το 2010 ήταν μια μάλλον ήρεμη χρονιά για τους περισσότερους πλην του τότε υποψηφίου για την περιφέρεια με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Αττική», Α. Αλαβάνο, ο οποίος κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αχαρνών δέχθηκε γιαούρτια.

Τα προηγούμενα χρόνια οι «επιθέσεις» ήταν σποραδικές. Ξεχωρίζει αυτή του 2008 εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος και δέχθηκε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά σακούλα γεμάτη αυγά από φοιτητές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics.

Συνήθως η πρώτη αντίδραση μετά από ένα γιαούρτωμα, είναι θυμός και μετά η «διασκέδαση» των εντυπώσεων. Οπως συνέβη τον Οκτώβριο του 2006 όταν ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης έφαγε ένα πρόβειο στη μούρη από έναν αγανακτισμένο συνταξιούχο. Ο συνταξιούχος συνελήφθη και ο πρώην νομάρχης παρακολούθησε ήρεμος την εκδήλωση για να ανέβει το τέλος στη σκηνή και να προβάλει τη μεγαλοψυχία του για τον αγανακτισμένο γέροντα με το κεσεδάκι: «Τον συγχωρώ. Ας τον έχει καλά ο Θεός»!

Σκληρή με το θέμα του γιαουρτιού εμφανίστηκε προσφάτως και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα, η οποία έχει αποδώσει κομματική προέλευση στους «εκτοξευτές πρόβειου»: «Προέρχονται από ανθρώπους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.». Η Α. Παπαρήγα έχει δηλώσει πως το γιαούρτωμα δεν αποτελεί καμιά σπουδαία πράξη αντίστασης και το έχει κατατάξει στις «μικροαστικές εκτονωτικές αντιδράσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Ερωτηθείς για το γιαούρτωμα, φιλοσοφεί: «Ηρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους μας» και εξηγεί: «Είμαι διατεθειμένος να δεχθώ και το γιαούρτωμα...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας