Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ*ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ

«Δεν διανοούμαι το αύριο χωρίς «Ε»»

Ηχηρά ονόματα (Θεοδωράκης, Κουστουρίτσα) από το παγκόσμιο στερέωμα της τέχνης ενώνουν τη φωνή τους με εκείνους που συμπαρίστανται στην εφημερίδα και συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα υποστήριξης. Αν η «Ελευθεροτυπία» έλεγε «προσκυνώ» θα έπαιρνε και δάνεια και τα πάντα, επισημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μίκης Θεοδωράκης

Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις τράπεζες

«Να μη συμμορφωθεί ποτέ προς τις άνωθεν υποδείξεις η "Ελευθεροτυπία". Γιατί ο λόγος που κινδύνεψε είναι γιατί δεν συνεμορφούτο απολύτως προς τις υποδείξεις. Επρεπε να συμμορφωθεί κι αυτή.

Αυτό που συνέβη με τις τράπεζες έχει από πίσω του πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Τύπος γι' αυτούς είναι το όπλο τους. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Αν η "Ελευθεροτυπία" πει "προσκυνώ", θα πάρει και δάνεια και τα πάντα. Αν όμως κλείσει, θα είναι μεγάλο πλήγμα και για τη Δημοκρατία και για την πολυφωνία».

Εμίρ Κουστουρίτσα

σκηνοθέτης

Δεν έχει πολλές άλλες εφημερίδες σαν κι αυτήν

«Η "Ελευθεροτυπία", από τότε που είχα έρθει στην Αθήνα καλεσμένος του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, συνδέθηκε με τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας μου. Η εφημερίδα είναι μια έκφραση δημοκρατίας που δεν πρέπει να εξαφανιστεί. Δυστυχώς, τελευταία έχει γίνει της μόδας να φιμώνονται οι φωνές που λένε την αλήθεια κι αυτό είναι δείγμα καταπίεσης κι ελπίζω στην Ελλάδα να μην επικρατήσει μια τέτοια μόδα.

Η "Ελευθεροτυπία" έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, θυμάμαι μάλιστα ιδιαίτερα όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι και η "Ε" παρομοίαζε τους βομβαρδισμούς μ' εκείνους του Χίτλερ. Γι' αυτό πιστεύω πως μια τέτοια εφημερίδα είναι αναγκαία και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν πολλές εφημερίδες τολμηρές σαν κι αυτήν».

Γιάννης Γλέζος

πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος

«Κλείνοντας την "Ελευθεροτυπία" κλείνει η ελευθερία στον Τύπο. Αυτό πρέπει να εμποδιστεί με κάθε τρόπο».

Κωνσταντίνος Δ. Πυλαρινός

πρόεδρος της Ενωσης τέως Βουλευτών-Ευρωβουλευτών

Τραυματικό αν κλείσει

«Αυτές τις μέρες, το κλείσιμο μιας εφημερίδας του κύρους και της ιστορίας της "Ελευθεροτυπίας" είναι ένα τραυματικό γεγονός για τη δημοκρατική πορεία του τόπου. Η "Ελευθεροτυπία" και οι δημοσιογράφοι της ήταν και είναι ένα μετερίζι ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας. Η Ενωση των τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών καλεί όλους όσοι εμπλέκονται στον προβληματισμό της εφημερίδας να κινηθούν δραστήρια και άμεσα για να μη σιωπήσει μια από τις σημαντικότερες φωνές πολιτικής και πολιτισμού στη χώρα».

Βαγγέλης Αποστόλου

πρώην βουλευτής Ευβοίας

Ονοματίζει τη διαπλοκή

«Οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας", πιστοί στη σχέση που εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει με τους αναγνώστες της, προσπαθούν να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή. Η πολιτική και οικονομική εξουσία σε αγαστή συνεργασία πολέμησε αυτή τη σχέση, πόσο μάλλον σήμερα που η "Ε" ονοματίζει αυτή τη διαπλοκή. Μένει σ' όλους εμάς που αυτά τα χρόνια βρήκαμε την απαντοχή μας σ' αυτή την εφημερίδα να αντισταθούμε αυξάνοντας την κυκλοφορία της».

Και οι αναγνώστες

Θα ήταν η χαριστική βολή

«Η "Ελευθεροτυπία" (και η "Κυριακάτικη"), όχι μόνον αγοράζεται από το πρώτο φύλλο της ανελλιπώς, αλλά βρίσκεται έκτοτε στο σπίτι μας πλήρης, περιλαμβανομένων ενθέτων, περιοδικών, βιβλίων. Σε υλική εξαθλίωση πια (στα 61 μου ζω με την 86χρονη μητέρα μου χάρη στη σύνταξή της), κόψαμε το βραδινό γιαουρτάκι, παίρνουμε τα φάρμακα κάθε δεύτερη ημέρα για να μη στερηθούμε την "εφημερίδα μας" και υποστούμε πνευματική εξαθλίωση. Δεν διανοούμαι καν το αύριο χωρίς "Ελευθεροτυπία", χωρίς ανάσα, παράθυρο στον κόσμο (το μόνο χωρίς παραμορφωτικούς καθρέφτες). Θα είναι η χαριστική βολή. Κουράγιο στους ήρωες εργαζόμενους. Μπορώ κάπως να βοηθήσω;». Τζ.Χρ.

Δικό μας χρέος να την κρατήσουμε ζωντανή

«Οσο λιγοστεύουν οι ελεύθερες φωνές, κονταίνει η Δημοκρατία. Θα είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας να σιγήσει η ελεύθερη φωνή της "Ελευθεροτυπίας". Χρέος μας είναι να την κρατήσουμε ζωντανή. Ο καθένας με τον τρόπο του μπορούμε να βοηθήσουμε.

Γιώργος Καραθανάσης

Καμαρούλα Αγρινίου

«Θα συνεχίσω να προμηθεύομαι δύο αντίτυπα κάθε μέρα, σαν μια μικρή προσφορά σε μια εφημερίδα που διαβάζω συνεχώς 37 χρόνια, παρ' ότι είμαι δεξιός και η εφημερίδα είναι αριστερόστροφη».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΤΟΣ

δικηγόρος-οικονομολόγος, πρ. δήμαρχος Οινιαδών

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ελευθεροτυπία
Για το ίδιο θέμα
Στήριξη της «Ε» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων