Έντυπη Έκδοση

Πράσινο φως στην χρήση καυστήρων βιομάζας

Πράσινο φως για τη χρήση καυστήρων βιομάζας (πέλετ) στις κεντρικές εγκαταταστάσεις θέρμανσης των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη άναψε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης καταργούνται οι περιορισμοί που ίσχυαν εδώ και 18 χρόνια για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και πλέον η καύση «πριονιδιού» επιτρέπεται σε όλη τη χώρα κάτω από συγκεκριμένους κανόνες συντήρησης.

Η καύση πέλετ εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης μέχρι και 30-40% για ένα νοικοκυριό σε σχέση με το πετρέλαιο ή και το φυσικό αέριο. Η θερμογόνος δύναμη 1 λίτρου πετρελαίου αντιστοιχεί στη θερμογόνο δύναμη 2 κιλών πέλετ, κάτι που σημαίνει ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές -για το ίδιο αποτέλεσμα θέρμανσης- το κόστος μπορεί να περιοριστεί σχεδόν στο μισό. Η τιμή του πέλετ κυμαίνεται στα 250 ευρώ ο τόνος.

Εντούτοις το κόστος μετασκευής ή εγκατάστασης νέων καυστήρων μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 3.000-7.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν φτηνότερες «εισαγόμενες» λύσεις κυρίως μέσω γειτονικών χωρών (κυρίως από τη Βουλγαρία).

Το πέλετ είναι 100% φυσικό προϊόν. Προέρχεται από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου και από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Μπορεί επίσης να φτιαχτεί από χαρτί εφημερίδας, νοβοπάν, φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.ά.

Ο προβληματισμός από την απελευθέρωση της καύσης του -που σημειωτέον αποτελούσε χρόνιο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων- έγκειται κυρίως στο αν θα υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθεί η ορθή και υπεύθυνη χρήση του καυσίμου από τους καταναλωτές, καθώς αν δεν τηρηθούν οι κανόνες σωστής μετασκευής και συντήρησης-καθαρισμού των εγκαταστάσεων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)