Έντυπη Έκδοση

5%-7% ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

SOS για φυτοφάρμακα

Το 5% έως 7% των προϊόντων που καλλιεργούνται με τη χρήση φυτοφαρμάκων βρίσκεται εκτός ορίων ασφαλείας για κατανάλωση. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύονται περίπου στο 30%-40% των προϊόντων που προορίζονται για το τραπέζι μας, αλλά οι τιμές αυτές δεν ξεπερνούν τα όρια επικνδυνότητας.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύονται στο 30-40% των τροφών(ΑΠΕ/ΠΑΣΧΑΛΗ) Υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύονται στο 30-40% των τροφών(ΑΠΕ/ΠΑΣΧΑΛΗ) Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν επιστημονικές εργασίες που παρουσιάζονται από σήμερα ώς την Παρασκευή, σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Γεωργικά Φάρμακα στα Τρόφιμα και στο Περιβάλλον στις Μεσογειακές Χώρες», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα μετρήσεων που έχουν γίνει στο Κρατικό Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων και δεν αποτελεί έκπληξη για μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι όμως σημαντικό ότι μέσα από την επιστημονική έρευνα τα φυτοφάρμακα αλλάζουν, ως προς τον τρόπο σύστασης και δράσης. Σε λίγα χρόνια δύσκολα θα μιλάμε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα, αλλά και στο οικοσύστημα», αναφέρει στην «Ε» η καθηγήτρια της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη.

Στο διεθνές συνέδριο, που είναι το 7ο του είδους, θα παρουσιαστούν 120 εργασίες για τις νέες τεχνολογίες στην ανάλυση υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και εφαρμογές στα τρόφιμα και στο περιβάλλον.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό θέμα θα είναι η παρουσίαση μιας νέας μορφής τρομοκρατίας, της βιοτρομοκρατίας, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, με όπλα τα βακτήρια, τους ιούς και τις τοξίνες. Σύμφωνα με την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Σπύρου Γεωργάκη, «η άσκηση βιοτρομοκρατίας μέσω των τροφίμων θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί».

Αυτή η μορφή της τρομοκρατίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική