Έντυπη Έκδοση

Μελέτη για σχιστολιθικό αέριο στη Θράκη

Στο παιχνίδι της αναζήτησης και εκμετάλλευσης shale gas (φυσικό αέριο φυλακισμένο σε πετρώματα) επιδιώκει να μπει και η Ελλάδα, ακολουθώντας την Τουρκία και τη Βουλγαρία που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα βήματα έρευνας σε κοιτάσματα που εκτιμάται ότι γειτνιάζουν με τη χώρα μας.

Χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης έκανε γνωστό ότι ανέθεσε στο -υπό κατάργηση- ΙΓΜΕ την εκπόνηση ειδικής προκαταρκτικής μελέτης για τις προοπτικές εντοπισμού πιθανών σχηματισμών σχιστολιθικού αερίου στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν δομές σχιστολιθικού αερίου κυρίως στη Θράκη.

Με βάση τη σημαντική σχετική παραγωγική εμπειρία που έχει αποκτηθεί κυρίως στις ΗΠΑ, η Ευρώπη δείχνει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει τη δυναμική του σχιστολιθικού αερίου και έχουν ήδη προωθηθεί σχετικές δράσεις (Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία κ.ά.). Αρχικές εκτιμήσεις εντοπίζουν αξιόλογες ποσότητες αποθεμάτων, ιδιαίτερα στην Πολωνία, η οποία προσφέρει ελκυστικές προοπτικές για την ανάπτυξη των αποθεμάτων αυτών και η οποία πρόσφατα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα στην πρωτοβουλία Shale Gas Resource Initiative.

Η μελέτη που θα εκπονηθεί από το ΙΓΜΕ θα ενταχθεί στο συνολικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, συμβατικού και μη συμβατικού.

Την τελευταία δεκαετία ο τομέας αξιοποίησης σχιστολιθικού φυσικού αερίου γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ενώ το 2000 το shale gas αντιπροσώπευε το 1%-2% της συνολικής παραγωγής αερίου, σήμερα ο αντίστοιχος δείκτης αγγίζει το 30%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Μακεδονία και Θράκη