Έντυπη Έκδοση

Η χρησιμότητα μέτρησης των κετονικών σωμάτων στο αίμα

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από έλλειψη ινσουλίνης, η οποία βοηθά τους μυς σας να απορροφούν γλυκόζη από το αίμα.

Ετσι, όταν οι μύες χρειάζονται ενέργεια, αρχίζουν να «καίνε» λίπη. Με αυτόν τον τρόπο παράγονται ορισμένα προϊόντα διάσπασης, που ονομάζονται κετονικά σώματα. Πρόκειται για τοξικά οξέα, τα οποία εμφανίζονται αρχικά στο αίμα και σταδιακά περνάνε στα ούρα. Η συσσώρευση αυτών των οξέων στον οργανισμό ενδέχεται να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση και, σε σοβαρότερη περίπτωση, διαβητική κετοοξέωση ή DKA.

* Τι είναι η διαβητική κετοοξέωση και σε ποια άτομα μπορεί να εμφανιστεί;

Η τριάδα της υπεργλυκαιμίας, αφυδάτωσης και κετοοξέωσης αποτελεί τη διαβητική κετοοξέωση και εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που είναι το κώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί, όχι μόνο σε άτομα στην πρωτοδιάγνωση, αλλά και σε άτομα με διαβήτη που κάνουν ενέσεις ινσουλίνης αλλά δεν παίρνουν σωστή δόση ή παραλείπουν τις ενέσεις τους και, επομένως, είναι σε σχετική έλλειψη ινσουλίνης. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο κετοοξέωσης έχουν τα άτομα που φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τύπος της ινσουλίνης που χρησιμοποιείται στην αντλία είναι ινσουλίνη υπερταχείας δράσης. Επομένως, εάν υπάρχει πρόβλημα με τον καθετήρα ή με την αντλία το άτομο μένει χωρίς ινσουλίνη σε σύντομο χρονικό διάστημα, π.χ. 4-5 ώρες, και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο κετοοξέωσης. Το τελευταίο μπορεί να αποτραπεί εάν γίνονται συχνές μετρήσεις σακχάρου αίματος, οπότε η παραμικρή τάση ανόδου του σακχάρου θα εντοπιστεί γρήγορα και θα αντιμετωπιστεί. Επιπρόσθετα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να μην αλλάζεται ο καθετήρας της αντλίας πριν από τον ύπνο χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί η βατότητά του.

**Πότε πρέπει να ελέγχω για παρουσία διαβητικής κετοοξέωσης;

Πρέπει να ελέγχετε για παρουσία διαβητικής κετοοξέωσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

** Οταν το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλό, δηλαδή υπάρχουν δύο συνεχόμενες μετρήσεις γλυκόζης πάνω από 240 mg/dl.

** Οταν έχετε ένα υψηλό σάκχαρο και βρίσκεστε σε κατάσταση ασθένειας, δηλαδή έχετε διάρροιες, εμέτους ή πυρετό. Αυτό ισχύει γιατί η ασθένεια είναι κατάσταση στρες για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, που προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και κάνουν την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, δηλαδή λιγότερο ευαίσθητη.

Προσοχή: Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της κετοοξέωσης μπορεί να είναι οι έμετοι. Για το λόγο αυτό, σε ανάλογη περίπτωση θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η παρουσία κετόνης.

* Επιπρόσθετα, πρέπει να ελέγχεται η παρουσία κετοοξέωσης όταν υπάρχει υψηλό σάκχαρο και κοιλιακά άλγη ή δυσκολία στην αναπνοή.

* Τέλος, πρέπει να ελέγχεται πάντα η παρουσία κετοοξέωσης όταν υπάρχει υψηλό σάκχαρο (πάνω από 240 mg/dl) και πρόκειται να ακολουθήσει άσκηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία