Έντυπη Έκδοση

Μονάδα για πόσιμο νερό από τη θάλασσα στην Τήνο

Πόσιμο νερό και αλάτι εξασφαλίζουν από τη θάλασσα οι Τηνιακοί.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα SOL-BRINE με τίτλο «Ανάπτυξη ενός προηγμένου, καινοτόμου και ενεργειακά αυτόνομου συστήματος επεξεργασίας της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης», υλοποιείται από το Δήμο Τήνου σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παρουσιάζεται απόψε στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στην Τήνο.

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης. Ετσι, παράλληλα θα επιτευχθεί υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος εμπορικής αξίας. Για το λόγο αυτό θα εγκατασταθεί ένα πιλοτικό σύστημα σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης στην Τήνο (περιοχή: Αγιος Φωκάς). Συντονιστής του έργου είναι από τον Δήμο Τήνου ο Αναστάσιος Βιδάλης και υπεύθυνη του προγράμματος από την πλευρά του ΕΜΠ είναι η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου.Το έργο SOL-BRINE συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους εμπλεκομενους φορείς, το σύστημα SOL-BRINE μπορεί να αποτελέσει πιλότο εφαρμογής τόσο για τα νησιά του τόπου μας όσο και για ευρωπαϊκά νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα