Έντυπη Έκδοση

ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»

Εντονες αντιπαραθέσεις, απειλές και οριακό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία για τη στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Αριστερά απέναντι στη νέα κυβέρνηση συνέθεταν το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία κατέληξε να ψηφίσει «όχι» στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η εισήγηση του Φ. Κουβέλη ήταν προσανατολισμένη στο «όχι», όμως στην Κεντρική Επιτροπή είχε ήδη συγκροτηθεί ένα ισχυρότατο ρεύμα υπέρ του «παρών», το οποίο θα μεταφραζόταν ως «ψήφος ανοχής» στην κυβέρνηση. Υπέρ αυτής της τάσης είχαν ταχθεί στελέχη μεταξύ των οποίων Γ. Γεωργάτος, Κ. Κάρης, Βάσω Κιντή, Α. Κουρουζίδης, Σ. Λειβαδάς, Μ. Ματσαγγάνης, Γ. Μπράμος, Μαρία Ρεπούση, Αννα Φιλίνη, Μ. Σαμπατακάκης, Δ. Χαλαζονίτης, Χ. Χωμενίδης και ο βουλευτής Γ. Ψαριανός. Η πολιτική πλατφόρμα που τους οδηγούσε στο «παρών» συμπυκνωνόταν στη φράση «παίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η παραμονή στο ευρώ και αποφεύγεται η χρεοκοπία».

Απέναντι, συντασσόμενοι με την ψήφο «κατά», τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αθ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης, ο γραμματέας Σπ. Λυκούδης, οι Στ. Μπαγιώργος, Γ. Πανούσης, Γ. Κακουλίδης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Α. Τσουκνίδας και η πρώην βουλευτίνα Σοφία Ανδριανοπούλου. Η επιλογή τους στην ψήφο «κατά» δικαιολογούνταν από το ότι «η ψήφος στη νέα κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που θα παρθούν και οφείλουμε να είμαστε αντίθετοι μ' αυτήν».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, διαβλέποντας ότι η πλειοψηφία συντασσόταν με το «παρών», επεχείρησε ντρίπλα. Επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει στη Βουλή το «παρών», κάτι που θα μπορούσε να το κάνει άλλος βουλευτής.

Η ψηφοφορία πήρε δραματική τροπή και τελικά υπέρ του «όχι» ψήφισαν και μέλη της ΚΕ που αρχικά στήριζαν το «παρών». Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η πιθανή παραίτηση από την ΚΕ του πανεπιστημιακού Μ. Ματσαγγάνη. Τελικά το «όχι» πέρασε, χωρίς να ανακοινωθούν τα ποσοστά που συγκέντρωσε η κάθε πρόταση.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, αν και θεωρούν ότι σχεδόν όλα θα κριθούν από την τακτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα απέναντί της. Και επιμένουν στην άποψη ότι, αν πετύχει, το ενδεχόμενο να προκύψει ένας νέος πολιτικός σχηματισμός που θα συγκεντρώνει «ευρωπαϊστές-εκσυγχρονιστές» θα έχει μέλλον στη νέα πολιτική σκηνή. Αντίθετα υπάρχουν στελέχη τα οποία «βλέπουν» ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα φτάσει στις 19 Φεβρουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοκρατική Αριστερά
Για το ίδιο θέμα
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά