Ηλεκτρονική Έκδοση

“Υπερήφανος” δηλώνει ο Μπερλουσκόνι

Τελευταία ενημέρωση:

Υπερήφανος για τις ενέργειές του στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε επιστολή του προς τον ηγέτη του κόμματος «Δεξιά» του Φραντσέσκο Στοράτσε. Μια μόλις ημέρα μετά την παραίτηση του από τη θέση του πρωθυπουργού, ο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την επιθυμία του «να πάρει πάλι το δρόμο προς την κυβέρνηση». «Είμαι υπερήφανος γι΄αυτά που καταφέραμε σ΄αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που σημαδεύτηκαν από μια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία διεθνή κρίση», είπε ο Μπερλουσκόνι στην επιστολή του στον Στοράτσε. Παράλληλα ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός ετοίμασε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια της ιδιοκτησίας του, με αποδέκτη τον ιταλικό λαό.

 

"Προχώρησα σε μια γενναιόδωρη πράξη, έστω και αν δεν καταψηφίστηκα ποτέ από το κοινοβούλιο, αλλά με προπηλάκισαν. Τώρα, πρέπει να σώσουμε την Ιταλία και την Ευρώπη", ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

"Κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά, ίσα ίσα, όσοι πανηγύρισαν για την χθεσινή μου παραίτηση, πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας", πρόσθεσε ο "Καβαλιέρε" που έδωσε, παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι "πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών" και "δεν θα το βάλει κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Ιταλία".

Ο γραμματέας του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή της Rai, τόνισε ότι "ο μέχρι χθες πρωθυπουργός, δεν πρόκειται, σίγουρα, να αρχίσει να πηγαίνει στο πάρκο για βόλτα διότι δεν θα έχει τι να κάνει. Θα δουλέψει, όπως ήδη κάνει, για το μεγαλύτερο πολιτικό χώρο του μετριοπαθούς κέντρου που υπάρχει στην χώρα".

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε γραπτό μήνυμά του προς το κόμμα "Δεξιά", του Φραντσέσκο Στοράτσε, τονίζει ότι "συμμερίζεται τα ιδεώδη των μελών του και ελπίζει να ξαναρχίσει, μαζί με το κόμμα αυτό, την κυβερνητική πορεία".

Ο Αλφάνο σε συνομιλία που είχε με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη ανάθεση σχηματισμού της νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. Ζήτησε επίσης να μπορέσει να εμβαθύνει, με τον νέο πρωθυπουργό, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και την σύνθεση της υπουργικής ομάδας που θα τον πλαισιώσει.

"Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες", είπε χαρακτηριστικά ο κεντροδεξιός γραμματέας.

O Προέδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις και με τα άλλα κόμματα. Ο κεντρώος "Τρίτος Πόλος" δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον καθηγητή Μόντι, μέχρι το 2013.

Νωρίτερα ο Ναπολιτάνο συνομίλησε με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

"Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου", δήλωσε ο Μπερσάνι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, ο Μόντι, θα αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το βράδυ.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Για το ίδιο θέμα
Ιταλία: Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Μόντι
Πτώχευσε μαζί με την Ιταλία