Ηλεκτρονική Έκδοση

Η πανεπιστημιακή κοινότητα θα περιφρουρήσει το Πολυτεχνείο

Η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Τ. Μορόπουλου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο χώρος του Πολυτεχνείου θα περιφρουρηθεί από μέλη της κοινότητας του.

Όπως ανακοίνωσε η αντιπρύτανης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973,  επτακόσια μέλη της -φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι- θα βρίσκονται σε εθελοντική βάση στο χώρο του Ιδρύματος καθ ΄όλη τη διάρκεια του τριήμερου των εκδηλώσεων, που άρχισαν σήμερα το πρωί.

Η περιφρούρηση όπως την περιέγραψε θα γίνει ώστε «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να βρουν την έκφραση, που τους ταιριάζει» και «η προάσπιση του ασύλου είναι υπόθεση όχι των νόμων, αλλά πολιτική βούληση». Όπως ανακοινώθηκε  καθημερινά οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν 9 το βράδυ. Την Πέμπτη, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, οι πύλες προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 το μεσημέρι. Στις 2 θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και ακολούθως θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Απαντώντας ότι στις κατηγορίες ότι γίνεται απόπειρα πολιτικών παρατάξεων να αποκλείσουν άλλες από τον εορτασμό είπε ότι «το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας ιδέας. Το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", βγήκε από την σύνθεση διαφορετικών ιδεών» και ανακοίνωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου είναι αφιερωμένες στη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ακόμα όπως ανακοινώθηκε, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου που θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση τις τρεις αυτές ημέρες αποφάσισε να προσφύγει στα ακυρωτικά δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση των διαπιστωτικών πράξεων του υπουργείου Παιδείας, που οδηγούν στη συγκρότηση των νέων συμβουλίων διοίκησης.

Για τη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία βρίσκεται στα χέρια της ΠΑΣΠ εδώ και χρόνια ), η κ. Μοροπούλου τόνισε ότι η «σημαία του Πολυτεχνείου ανήκει στη νέα γενιά και όχι σε κάποια παράταξη».

Νωρίτερα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, φοιτητές, μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος είχαν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο-πλαίσιο. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Θ. Πελεγρίνης, δήλωσε ότι «το άσυλο δεν είναι υπόθεση των νόμων, αλλά της πανεπιστημιακής κοινότητας» και τόνισε ότι «ο νόμος-πλαίσιο έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη λειτουργία των ιδρυμάτων».

Τονίστηκε ακόμα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη, διότι απλούστατα είναι ανεφάρμοστος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανεπιστημιακό άσυλο
Για το ίδιο θέμα
Πανεπιστημιακό άσυλο στο «γύψο»