Έντυπη Έκδοση

Ο ΜΙΓΚΕΛ ΑΝΧΕΛ ΖΟΤΟ ΤΟΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «TANGO POR DOS» ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

«Στο τάνγκο ο άντρας προτείνει και η γυναίκα αποφασίζει»

Το περίφημο αργεντίνικο συγκρότημα «Tango por Dos» με επικεφαλής τον Μιγκέλ Ανχελ Ζότο έρχεται άλλη μια φορά στην Αθήνα με το καινούργιο του θέαμα «Puro Tango» για να το παρουσιάσει το Σάββατο στο θέατρο «Μπάντμιντον».

Ενα αφιέρωμα στους δημιουργούς πρωτοπόρους του τάνγκο, ένας φόρος τιμής σ' όσους συνέβαλαν στη δημιουργία και ανάπτυξη αυτού του χορού σε συνδυασμό με προβολή ντοκουμέντων, εικόνες και ήχους απ' αυτές τις μεγάλες μορφές. Ο δεξιοτέχνης του είδους, χορευτής και χορογράφος της παράστασης Μιγκέλ Ανχελ Ζότο μιλάει στην «Ε» για το σόου αυτό.

«Στην παράσταση αναφέρονται τα ονόματά τους, εμφανίζονται τα πρόσωπά τους, τα χορευτικά τους βήματα, αναπαριστώνται οι ιδιαιτερότητες του καθενός, σύμφωνα με τη γειτονιά από την οποία προερχόταν, αλλά και το στιλ του χορού τους. Προσωπικότητες όπως ο Μπενίτο Μπιανκέ (Ελ Κατσαφάζ), ο Κάτσο Λαβαντίνα, ο Ελ Βάσκο, ο Φελπίτο, ο Ραφαέλ, ο Αρτουρίτο Ενφίντε».

Η χρυσή εποχή του τάνγκο στην Αργεντινή ήταν από το 1935-1955. Σήμερα σε τι συχνότητα χορεύουν οι κάτοικοι του Μπουένος Αϊρες; Οι μιλόνγκες έχουν κόσμο;

«Η χρυσή εποχή του τάνγκο ήταν μοναδική. Υπήρξαν πάρα πολλοί συνθέτες, ορχήστρες, ποιητές και χορευτές αφοσιωμένοι στο τάνγκο. Ποτέ θα δεν επαναληφθούν τα χρόνια αυτά. Σήμερα στο Μπουένος Αϊρες το τάνγκο χορεύεται στις μιλόνγκες, αλλά όχι όπως θα έπρεπε να χορεύεται σε μια πόλη που είναι αναμφισβήτητα η κοιτίδα αυτού του χορού.

Το τάνγκο στις μέρες μας έχει βγει από τα όρια της Αργεντινής και του Μπουένος Αϊρες και χορεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρατηρώ ότι υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου το τάνγκο χορεύεται και αρέσει περισσότερο από ό,τι στο Μπουένος Αϊρες».

Στο τάνγκο ο άντρας οδηγεί, η γυναίκα ακολουθεί;

«Στο τάνγκο ο άντρας προτείνει και η γυναίκα αποφασίζει! Η πιο σημαντική κίνηση από την οποία ξεκινούν όλες οι φιγούρες είναι το "ocho" (η κίνηση της λεκάνης μπρος και πίσω). Αυτή την κίνηση, που είναι ο κεντρικός άξονας στο τάνγκο, την κάνει η γυναίκα. Στην παράσταση υπάρχει μια στιγμή ειδικά αφιερωμένη στη σημασία της γυναίκας στο χορό και στο "ocho". Το να χορεύεις τάνγκο είναι σαν να κάνεις έρωτα. Στο τέλος οι άντρες πάντα καταλήγουμε να κάνουμε αυτό που θέλουν οι γυναίκες!».

Συνήθως στις παραστάσεις τάνγκο τα ζευγάρια είναι και ζευγάρια στη ζωή. Γιατί;

«Το τάνγκο είναι ένας χορός που σε δένει πάρα πολύ με το άτομο με το οποίο χορεύεις και σε κάνει να αναπτύξεις μια ιδιαίτερη σχέση. Και είναι πολύ δύσκολο να μην "μπλεχτεί" το προσωπικό συναίσθημα με το χορό. Γι' αυτό και τόσες φορές τα ζευγάρια της σκηνής καταλήγουν να είναι ζευγάρια και στη ζωή. Πιστεύω ότι, αν σε ένα ζευγάρι υπάρχει αγάπη και συναίσθημα, αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους είναι πολύ πιο ισχυρό από απλώς ένα χορό και συνεπώς βγαίνει και στη σκηνή».

Τι χρειάζεται ένα απλό ζευγάρι για να χορεύει σχετικά καλά τάνγκο;

«Κυρίως δύο πράγματα: να το αισθάνεσαι και να γνωρίζεις τους κώδικές του: τη βάση, που είναι το "ocho", τις στροφές και κάποιες συγκεκριμένες φιγούρες. Αν η μουσική σε "κινητοποιεί" και γνωρίζεις την "κωδικοποίηση" αυτού του χορού, οι κινήσεις βγαίνουν από μόνες τους».

Η Ελλάδα χορεύει τάνγκο με την... πτώχευση εδώ κι ενάμιση χρόνο. Η Αργεντινή πέρασε ανάλογες καταστάσεις πριν από μία δεκαετία. Οι Ελληνες χορεύοντας τάνγκο μπορούν να ξεφύγουν κάπως;

«Χορεύοντας τάνγκο μπορείς να ξεφύγεις από οποιαδήποτε κατάσταση, αν βέβαια είσαι ικανός να το νιώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει τι είναι το συναίσθημα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν δεν διατηρήσεις την ικανότητα να αισθάνεσαι και κυρίως να συγκινείσαι, θα γίνεις μια άδεια ύπαρξη, και αυτό είναι πέρα από τα χρήματα και την κρίση. Χορεύοντας τάνγκο έχεις μια σημαντική ευκαιρία να νιώσεις διαφορετικά συναισθήματα και να συγκινηθείς».

info: Για το «Pluro Tango» εισιτήρια, πληροφορίες στο τηλ. 210-8840600, στα «Public», «Metropolis» και ηλεκτρονικά στα TICKENET.GR και viva.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός