Ηλεκτρονική Έκδοση

Συγνώμη της Συρίας στην Ιορδανία για την καταστροφή της πρεσβείας

Επίθεση εξεγερμένων του στρατού κατά κέντρου πληροφοριών

Επίσημα συγνώμη ζήτησε η κυβέρνηση της Συρίας από την Ιορδανία για την επίθεση κατά της πρεσβείας της στη Δαμασκό. Χθες τη νύχτα δυνάμεις του συριακού στρατού που έχουν κάνει ανταρσία χτύπησαν με πολυβόλα και ρουκετοβόλα κέντρο πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Κατά την δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας Μοχάμαντ Καγιάντ "η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε τη συγγνώμη της στην Ιορδανία για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της στη Δαμασκό, κατά την οποία διαδηλωτές κατέστρεψαν την ιορδανική σημαία. Τη συγγνώμη εξέφρασε στον ιορδανό πρεσβευτή ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ στη διάρκεια συνάντησης Αράβων πρεσβευτών στην Δαμασκό".

Σύμφωνα με την ιορδανική πλευρά, ο σύρος υπουργός υποσχέθηκε πως "δεν θα επαναληφθούν τέτοια επεισόδια εναντίον ξένων πρεσβειών στη χώρα του", όπως αυτό της επίθεσης που εκδηλώθηκε την Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα ΙΙ, ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ "πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία".

Χθες τη νύχτα στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό επιτέθηκαν εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών στα περίχωρα της Δαμασκού με ρουκέτες και πολυβόλα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εναντίον σημαντικού στόχου των υπηρεσιών ασφαλείας του συριακού καθεστώτος από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με πηγές των σύρων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τις πηγές των αντικαθεστωτικών, ακολούθησαν συγκρούσεις και ελικόπτερα περικύκλωσαν την περιοχή της επίθεσης, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και η πρόσβαση στην περιοχή της επίθεσης δεν επιτρέπεται.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη της μετάδοσης της εξέγερσης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αδελφού του Άσαντ, Μάχερ, και μελών της μειονότητας του Αλαουιτών, ενώ ο συριακός στρατός απαρτίζεται κυρίως από σουνίτες μουσουλμάνους, που είναι και η πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας. Μεγάλος αριθμός στρατιωτών αυτομολεί από τις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Έτσι οι εκτεταμένες υπηρεσίες ασφαλείας, ελέγχονται από Αλαουίτες και στηρίζει τις δομές εξουσίας του καθεστώτος, με τους οκτώ επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της συριακής αστυνομίας να υπάγονται απευθείας στον πρόεδρο Ασαντ.

Οι συριακές αρχές συνεχίζουν να αποδίδουν τις επιθέσεις και την εξέγερση σε "ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις" και δηλώνουν ότι οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας έχουν φτάσει τους 1100.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ιορδανία
Συρία
Για το ίδιο θέμα
Αραβικός Σύνδεσμος: «Πρέπει να σταματήσουμε την αιματοχυσία στη Συρία»
Κυρώσεις κατά της Συρίας από Ε.Ε. και Αραβικό Σύνδεσμο
Το πρώτο αραβικό «φύγε Ασαντ»
Συρία: Ελεύθεροι πάνω από 1.100 κρατούμενοι