Έντυπη Έκδοση

Από αναβολή σε αναβολή τα δισ. του ΕΣΠΑ

Στην αναμονή για έναν ακόμη μήνα θα βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας της χώρας που στενάζει από έλλειψη ρευστότητας.

Αναβάλλεται για τον Νοέμβριο η κάθοδος στην Αθήνα των Χορστ Ράιχενμπαχ και Γιοχάνες Χαν, που θα ανακοίνωναν τις πρωτοβουλίες τόνωσης της αγοράς μέσω του «σχεδίου Μάρσαλ» της Ε.Ε.

Δεν πρόκειται βέβαια για επιπλέον λεφτά, αλλά για τα αδιάθετα 14 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που δικαιούται από το 2007 η Ελλάδα. Οι τεχνοκράτες επεξεργάζονται αλλαγές των κανονισμών ώστε μέρος τους (2 δισ. ευρώ) αντί για επιδοτήσεις να γίνει εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να δώσει με τη σειρά της πολλαπλάσιας αξίας δάνεια, αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να ξεπαγώσουν το 1,4 δισ. ευρώ των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων και άλλα μεγάλα έργα (ΧΥΤΑ, ενεργειακά).

Πολλοί ήλπιζαν μετά την κάθοδο του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και του επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, ότι επιτέλους οι επιδοτήσεις θα «τρέξουν». Δυστυχώς, στις καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ προστέθηκαν και οι πολιτικές ανατροπές που οδήγησαν σε αναβολή έλευσης κάθε κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα εντός του Νοεμβρίου.

Η τόνωση της αγοράς μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο ή και για... αργότερα, όπως τουλάχιστο φαίνεται από δηλώσεις και του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ενώ προ ημερών είχε προαναγγείλει τη συντονισμένη προσπάθεια για να έρθουν, αντί τον προσεχή Μάρτιο, εντός του έτους τα λεφτά για τη τόνωση της αγοράς (2 δισ. ευρώ εγγυήσεις του ΕΣΠΑ που θα γίνουν 1,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους και 6 δισ. ευρώ για δημόσια έργα), οπισθοχώρησε ξανά κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων. Τοποθέτησε την έλευση των χρημάτων ξανά τον προσεχή Μάρτιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση υπόσχεται στον ιδιώτη και μετά το... ξεχνά. Καθυστερούν επί σειρά μηνών η εκταμίευση σειράς επιδοτήσεων και η προκήρυξη πολλών προγραμμάτων. Και τα λεφτά (του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) υπάρχουν, σύμφωνα με όσα είπε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος. Μόνο που οι καιροί είναι πολύ πιο δύσκολοι και η αντοχή των επιχειρηματιών μικρότερη.

Και οι πρώτοι που το «πληρώνουν» είναι οι στρατιές των ανέργων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Οικονομικά παρασκήνια