Ηλεκτρονική Έκδοση

Oι λεπτομέρειες για την υποβολή καταστάσεων φορολογικής αναμόρφωσης

Νέα εφαρμογή θα «ανεβάσει» το υπουργείο

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών -έπειτα από αναμονή μηνών- η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος με τις οδηγίες υποβολής των καταστάσεων φορολογικής αναμόρφωσης . Όπως έγινε γνωστό, όσοι έκαναν το λάθος και υπέβαλαν καταστάσεις στην εφαρμογή που υπήρχε μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου, θα πρέπει ενδεχομένως να συμπληρώσουν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία, καθώς το υπουργείο παραλάμβανε τις δηλώσεις, χωρίς να έχει δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες και πλέον «ανεβάζει» καινούρια εφαρμογή.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση "από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα αναρτηθεί νεώτερη πιο πλήρης και αναλυτική εφαρμογή για διευκόλυνση όλων των φορολογουμένων".

Ποιοί έχουν υποχρέωση υποβολής

Την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης θα πρέπει να στείλουν όλοι οι επιτηδευματίες και όλες οι εταιρίες που τηρούν βιβλία και στοιχεία. Δηλαδή όσοι έχουν "ατομικές" και μπλοκάκια θα πρέπει να στείλουν την κατάσταση ανεξαρτήτως εάν αυτά δεν έχουν κίνηση, δηλαδη έχουν μηδενικές δηλώσεις εισοδήματος.

Σε περίπτωση δε, που η δήλωση τους έχει υπογραφή λογιστή, τότε είναι υποχρεωτική η υπογραφή και της κατάστασης από τον λογιστή. Αυτονόητο είναι πως όσοι επιτηδευματίες δεν έχουν υποχρέωση υπογραφής λογιστή  μπορούν να την υποβάλλουν οι ίδιοι.

Υποβάλλουν και οι αγρότες

Υποχρέωση υποβολής της κατάστασης έχουν ακόμη:

 1. οι Ναυτικές Εταιρίες (ν.959/1979) και Ειδικές Ναυτικές Επιχειρήσεις (ν.89/1967) οι οποίες απαλλάσσονται υποβολής του Ε3 αλλά είναι υπόχρεες τήρησης βιβλίων.
 2. οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος
 3. όσοι έχουν ζημιογόνες χρήσεις
Πως συμπληρώνεται η δήλωση

 Στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης γράφονται μόνο οι παρακρατούμενοι και έμμεσοι οφειλόμενοι φόροι που αφορούν το χρονικό διάστημα από 01.01.2010 έως 31.12.2010. Οι φόροι που αφορούν το έτος 2010 και έχουν βεβαιωθεί από τον έλεγχο μέχρι την υποβολή της κατάστασης αναμόρφωσης περιλαμβάνονται στην δεύτερη στήλη του πίνακα IV (αποδοθέντες ή δηλωθέντες).

Στην στήλη του ΦΠΑ αναγράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν με έκτακτη δήλωση ΦΠΑ από μη ενταγμένους στο ΦΠΑ μόνο όταν πρόκειται για επιτηδευματίες ενώ θα συμπεριλαμβάνεται και ο Φ.Π.Α. που προκύπτει μετά από έλεγχο ή αυτοέλεγχο.

Αναγράφονται μόνο τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα για τις δαπάνες των οποίων διενεργείται φορολογική αναμόρφωση και οι προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού και εκτάκτων κινδύνων εφόσον χρήζουν φορολογικής αναμόρφωσης. . Στις περιπτώσεις αποσβέσεων παγίων , φορολογική αναμόρφωση θα διενεργείται για τις αποσβέσεις που δεν αναγνωρίζονται.

Δεν αναγράφονται στην κατάσταση:

 •  ο φόρος εισοδήματος,
 • η έκτακτη εισφορά,
 • ο Φ.Α.Π.
 • οι σχετικές περαιώσεις του έτους 2010.
 • οι φόροι επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και κάμπινγκ,
 • των πλανόδιων πωλητών, Φ.Δ.Χ. κτλ., που έχουν καταβληθεί με το ειδικό καθεστώς φορολογίας αυτών (μέχρι 30/6/2010).
 • φόροι υπέρ τρίτων όπως: τέλη που αποδίδονται στους δήμους ή σε άλλους οργανισμούς (δημοτικός φόρος διαμονής-εστίασης- αγγελιόσημο).
 • τα Φ.Ι.Χ. στον πίνακα των αυτοκινήτων της επιχείρησης (πίνακας II) γιατί σ' αυτά δεν διενεργείται φορολογική αναμόρφωση.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τo πορτοφόλι μου
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών