Έντυπη Έκδοση

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Οι εκλογές τρομάζουν το οικονομικό κατεστημένο»

«Ο ιδρυτικός σκοπός αυτής της κυβέρνησης έχει πάψει να υπάρχει, οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα για να αποφασίσει ο λαός μας τι δρόμο θα διαλέξει» τονίζει στη συνέντευξή του ο Α. Τσίπρας.

 Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι, «αν ήμασταν σε άλλες εποχές ή σε άλλη γεωγραφική παράλληλο, για να περάσουν αυτά τα μέτρα θα έκαναν πραξικόπημα» και, ερμηνεύοντας τα της Ευρώπης, λέει «το δίλημμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα πέσουμε στον γκρεμό αλλά αν θα επανιδρυθεί η Ευρώπη σε μια δημοκρατική και κοινωνική βάση ή αν θα διαλυθεί». Στέλνει μήνυμα στην Αλέκα Παπαρήγα «η κοινωνία περιμένει από τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται ενότητα και συνεννόηση και όχι να ασχολείται ο καθένας με το μαγαζάκι του» και σχολιάζει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ λέγοντας «ο παραδοσιακός δικομματισμός βρίσκεται σε τέτοια αμηχανία και πανικό, ώστε νομιμοποιεί τους νοσταλγούς του Παπαδόπουλου και του Μεταξά».

Ε Χαρακτηρίσατε τον νέο πρωθυπουργό «σύμμαχο της Μέρκελ». Δεν είναι τουλάχιστον άκομψος ο χαρακτηρισμός;

Α Ο κ. Παπαδήμος είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης των τραπεζών. Και τα συμφέροντα των τραπεζιτών βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού μας. Οπως τόσα χρόνια από υψηλόβαθμες θέσεις υπηρέτησε πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή πλούτου εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, έτσι θα συνεχίσει και από τη θέση του πρωθυπουργού. Αλλωστε ο ίδιος δεν κάνει καμιά προσπάθεια να το κρύψει. Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Παπαδήμος συνεννοείται άψογα με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια στρατηγική η οποία επιδιώκει να φορτώσει τα σπασμένα των αγορών πάνω στις κοινωνίες. Αυτό είπαμε, και ο χαρακτηρισμός είναι πολιτικότατος.

Ε Πάντως ο ίδιος είπε ότι δεν είναι πολιτικός...

Α Πολιτικός είναι. Εκλεγμένος δεν είναι, και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η πολιτική των μνημονίων, που εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, δημιούργησε τρομακτικό πολιτικό κόστος για την προηγούμενη κυβέρνηση. Στις δημοκρατίες, όταν οι κυβερνήσεις είναι σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, γίνονται εκλογές και αποκαθίσταται η λαϊκή εντολή. Αλλά, όταν οι εκλογές απειλούν τον πυρήνα της οικονομικής εξουσίας, τότε τρομάζουν το οικονομικό κατεστημένο. Αν ήμασταν σε άλλες εποχές ή σε άλλη γεωγραφική παράλληλο, για να περάσουν αυτά τα μέτρα θα έκαναν πραξικόπημα. Επειδή όμως είμαστε στο 2011 και στην καρδιά της Ευρώπης, δεν κάνουν πραξικόπημα, αλλά εκβιάζουν τη συναίνεση του αστικού πολιτικού κόσμου, παρακάμπτοντας τη λαϊκή ετυμηγορία για όσο χρειαστεί.

Ε Εννοείτε ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι κενό γράμμα;

Α Η απόφαση αυτή ήδη έχει καταρρεύσει. Για το περιβόητο κούρεμα οι τραπεζίτες ζητάνε επιτόκιο 8%. Η Ιταλία φλέγεται. Η Γερμανία βγήκε προχθές για δανεισμό και κατάφερε να μαζέψει τα μισά απ' όσα ήθελε. Και η απόφαση αυτή μιλάει για την Ελλάδα ως ειδική και ξεχωριστή περίπτωση. Προφανώς μόνο γέλιο προκαλεί σε όποιον την ξαναδιαβάσει. Αρα λοιπόν ο ιδρυτικός σκοπός αυτής της κυβέρνησης έχει πάψει να υπάρχει. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, για να αποφασίσει ο λαός μας τι δρόμο θα διαλέξει.

Ε Και με την έκτη δόση και τις επόμενες τι θα γίνει;

Α Ο,τι έγινε και με τις προηγούμενες. Εκβιασμός και κατεδάφιση. Μέτρα που ψηφίζονται τελευταία φορά. Κάθε δόση δυσκολεύει την κατάσταση όλο και περισσότερο. Στην 4η είχαμε την κυβέρνηση να παραιτείται και να ξεπαραιτείται, στην 5η είχαμε τον εκβιασμό του μεσοπρόθεσμου και 3.000 δακρυγόνα στο Σύνταγμα, τώρα η 6η έχει κολλήσει εδώ και τρεις μήνες, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα κάθε εβδομάδα εξαντλούνται και κάθε βδομάδα έχουμε και λίγα παραπάνω. Ο εκβιασμός ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις είναι μια αθλιότητα. Τα φορολογικά έσοδα για Νοέμβρη Δεκέμβρη προϋπολογίστηκαν στα 12 δισ. Μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο είναι 3,5 με 4. Αλλα 3 οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, σύνολο 7. Συνεπώς τα φορολογικά έσοδα φτάνουν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Δεν φτάνουν για να πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια, αλλά ας το πουν έτσι στον λαό για να ξέρει τι να αποφασίσει.

Ε Ευρωομόλογο, επίθεση των αγορών. Εχει μέλλον το ευρώ αλλά και η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης;

Α Η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής βάσει της οποίας οικοδομήθηκε το κοινό νόμισμα. Οι δεξιοί και οι σοσιαλιστές της Ευρώπης συμμάχησαν στην ιδέα ότι θα πετύχουν ανάπτυξη μέσα από την πολιτική της διαρκούς λιτότητας, των κοινωνικών περικοπών και της ανεργίας. Αυτή ακριβώς η φύση του ευρώ είναι που το καθιστά εντελώς ανυπεράσπιστο απέναντι στη σημερινή κρίση. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επιμένουν στην ίδια πολιτική, που παίρνει πλέον διαστάσεις κοινωνικής ισοπέδωσης, ρισκάροντας να τινάξουν όλο το εποικοδόμημα στον αέρα. Αν συνεχίσουν έτσι θα διαλύσουν το ευρώ και πιο πριν τους λαούς της Ευρώπης. Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν δεν είναι με ποιο νόμισμα θα πέσουμε στον γκρεμό, συρόμενοι πίσω από τις αγορές. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η Ευρώπη θα επανιδρυθεί σε μια δημοκρατική και κοινωνική βάση ή αν θα διαλυθεί.

Ε Υποστηρίζετε ότι δεν θα αναγνωρίσετε συμφωνίες και συμβάσεις που στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης· δηλαδή τι θα κάνετε;

Α Καθήστε να δούμε για πόσο θα ισχύουν... Ενας νέος συνασπισμός εξουσίας οφείλει να ζητήσει εντολή από τον ελληνικό λαό για να καταγγείλει αυτές τις συμφωνίες. Και αυτό θα πράξει. Δεν θα αναγνωρίσει αντισυνταγματικές και επονείδιστες για τον λαό μας δανειακές συμβάσεις με τοκογλύφους.

Ε Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κήρυξε τον πόλεμο κατά των κομμουνιστών ως ευρωπαϊστής. Πώς απαντάτε σε αυτό το νέο μέτωπο «ευρωπαϊστών κατά κομμουνιστών», όπως είπε;

Α Η ακροδεξιά είναι πιστή στον ιστορικό της ρόλο. Υπηρετεί τα συμφέροντα των πλουσίων και συκοφαντεί την αριστερά, τα συνδικάτα και τον αγωνιζόμενο λαό. Ο Καρατζαφέρης τη δουλειά του κάνει. Πουλάει πνεύμα και άφθονο ακροδεξιό λαϊκισμό. Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα είναι που ξεβρακώνεται. Κοντεύουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο απ' ό,τι οι παρουσιαστές σε ορισμένα δελτία των οκτώ. Είναι να απορεί κανείς με το μέγεθος της κατάντιας του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά. Ο παραδοσιακός δικομματισμός, που κάποτε ήταν στη χώρα μας παντοδύναμος, σήμερα βρίσκεται σε τέτοια αμηχανία και πανικό, ώστε νομιμοποιεί τους νοσταλγούς του Παπαδόπουλου και του Μεταξά.

Ε Επιμένετε ότι πρέπει να ηττηθεί το «μνημονιακό μέτωπο», με τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Α Η δική μας επιδίωξη είναι να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο, σε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Τα άμεσα ζητήματα που θέτει το σχέδιο αυτό είναι να φορολογηθεί ο πλούτος και το κεφάλαιο, να τεθεί το κρατικοδίαιτο τραπεζικό σύστημα υπό πραγματικό δημόσιο έλεγχο, να μπουν φραγμοί στην ασυδοσία των αγορών και να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους. Αν έχουμε αυτά ως δεδομένα, διευρύνονται οι δυνατότητες να υπερβούμε την κρίση, μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στις ανθρώπινες ανάγκες και όχι στη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη.

Ε Υπό ποιες προϋποθέσεις θα καθήσετε στο ίδιο τραπέζι με την Αλέκα Παπαρήγα;

Α Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θέτουμε προϋποθέσεις όταν ο λαός υποφέρει. Στον δρόμο με σταματάνε και μου λένε «κάντε κάτι να ενωθεί η αριστερά να σωθούμε από αυτή τη λαίλαπα». Τι να τους απαντήσω εγώ; Οτι δεν έχουμε προϋποθέσεις; Να κόψετε τον λαιμό σας και να τις βρείτε, θα μου πουν. Επομένως στην κυρία Παπαρήγα πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση. Η κοινωνία περιμένει από τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται ενότητα και συνεννόηση και όχι να ασχολείται ο καθένας με το μαγαζί του. Ο συνασπισμός του μνημονίου, είτε με το στανιό είτε με το ζόρι, συγκροτήθηκε υπό τον Παπαδήμο. Ηρθε η ώρα να συγκροτηθεί και αυτός που θα τον ανατρέψει.

Ε Πάντως η ίδια είπε ότι επιστροφή στη δραχμή είναι καταστροφή...

Α Είναι θετικό που σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και νομίζω σωστά το είπε. Η επιστροφή στη δραχμή, ιδίως με τους όρους και τους συσχετισμούς του κεφαλαίου, θα σημαίνει ότι θα έχουμε σε κυκλοφορία δύο νομίσματα. Σκληρό ευρώ για τους κατέχοντες και υποτιμημένη δραχμή για τους υπολοίπους. Εταιρείες θα δυσκολευτούν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια των πιστώσεων, ενώ τα εισαγόμενα είδη, όπως το πετρέλαιο, θα ακριβύνουν. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι επιθυμία μας δεν είναι να πάμε σε μια κατάσταση όπου θα ανταγωνίζεται η δραχμή τη λιρέτα και το εσκούδο και οι Ελληνες εργαζόμενοι τους Ιταλούς και τους Πορτογάλους. Επιθυμία μας είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί, προκειμένου να χειραφετηθεί η Ευρώπη από το κεφάλαιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ