Έντυπη Έκδοση

Ενα φόρουμ για... φόρα στη σκηνή

Θεατρικά κείμενα απ' όλο τον κόσμο σε πρώτη ανάγνωση. Αυτό είναι με μια φράση το «Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Bios (Πειραιώς 84).

Η Γέλινεκ, που εμείς ξέρουμε μόνο από τα μυθιστορήματά της («Λαγνεία», «Απληστία» κ.λπ.), στην πατρίδα της την Αυστρία και σε όλη την Ευρώπη είναι και αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας Η Γέλινεκ, που εμείς ξέρουμε μόνο από τα μυθιστορήματά της («Λαγνεία», «Απληστία» κ.λπ.), στην πατρίδα της την Αυστρία και σε όλη την Ευρώπη είναι και αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας Το κοινό και οι επαγγελματίες του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανέκδοτα κείμενα ξένων δραματουργών που μεταφράζονται στα ελληνικά για πρώτη φορά.

Η επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου είναι φανερή από το φετινό ρεπερτόριο της ελληνικής σκηνής. Τρία από τα έργα που πρωτοπαρουσιάστηκαν πέρσι και πρόπερσι στα φόρουμ, ευδοκίμησαν φέτος στο σανίδι. Πρόκειται για το «Ρέκβιεμ» του Φερνάντο Ρενχίφο στο θέατρο Επί Κολωνώ (σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη), το «Alpenstock» του Ρεμί ντε Βος στο θέατρο Πορεία και το «Κεμπάμπ» της Ρουμάνας Τζιανίνα Καρμπουνάριου στο θέατρο της Ανοιξης (σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη). Αλλά και συγγραφείς, όπως ο Σπίρο Σιμόνε, που πρωτοεμφανίστηκαν στο φόρουμ, βρήκαν τη θέση τους στο φετινό ρεπερτόριο (Altera Pars).

Τι ακριβώς θα συμβεί όμως τις δύο αυτές ημέρες στο Bios; Επαγγελματίες ηθοποιοί υπό την καθοδήγηση των σκηνοθετών Στρατή Πανούριου, Γιάννη Μόσχου, Χρήστου Λύγκα, Εστέρ-Αντρέ Γκονζάλεζ και Δήμητρας Κονδυλάκη θα διαβάσουν σε αποσπασματική μορφή έργα συγγραφέων της διεθνούς σκηνής, καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θεματική της οικογένειας, ιδωμένης μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις από γυναικεία σκοπιά, αφού το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες δραματουργούς.

* Η Αυστριακή νομπελίστρια (2004) Ελφριντε Γέλινεκ, σφοδρή επικρίτρια των δυτικών κοινωνικών ηθών, στην Ελλάδα είναι γνωστή για το πεζογραφικό της έργο, άγνωστη, όμως, ως θεατρική συγγραφέας. Στο φόρουμ θα παρουσιαστεί το έργο της «Τι συνέβη όταν η Νόρα εγκατέλειψε τον άντρα της ή Στηρίγματα των κοινωνιών» (1979).

* Η προσανατολισμένη στο φεμινιστικό θέατρο, δημοφιλής Σουηδέζα δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις Μαργκαρέτα Γκάρπε. Θα διαβαστεί το έργο της «Για την Τζούλια» (1991).

* Υπάρχουν και οι νεότερες: η Σουζάνα Λαστρέτο από την Αργεντινή με το έργο της «Ζευγάρια» (1995) και η Κλοντίν Γκαλεά από τη Γαλλία με το «Ερχομαι από μακριά» (2003).

Στο θέμα της οικογένειας ως κατακερματισμένης ενότητας εστιάζουν -με εντελώς διαφορετικό τρόπο- και τα έργα των αντρών δραματουργών που θα παρουσιαστούν: «Η ασθένεια της οικογένειας Μ» (2000) του Ιταλού Φάουστο Παραβιντίνο, «Κουρέλι» (2003) του Βρετανού Ντένις Κέλι και «Στη σκιά του» (2004) του Μεξικανού Εντγκαρ Τσίας. Και οι τρεις έχουν θητεύσει στη σχολή του Royal Court και θεωρούνται από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα της σύγχρονης δραματουργίας παγκοσμίως.

Το φόρουμ, που έχει στόχο και την ανάδειξη του έργου του μεταφραστή ως εισηγητή νέων δραματουργών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ALT) του Γαλλικού Ινστιτούτου και το ΕΚΕΜΕΛ (ισπανικό τμήμα), αλλά και την ομάδα αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος λογοτεχνικής μετάφρασης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διήμερο θα κλείσει με στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, κριτικών και θεατρολόγων, όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Λίνα Ρόζη, η Μαρίνα Κοτζαμάνη και η Τζορτζίνα Κακουδάκη. Συντονίζει η Δήμητρα Κονδυλάκη. Ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό και όλους τους συντελεστές του φόρουμ.

* Πληροφορίες: Ελληνικό Κέντρο του ΔΙΘ: www.hellastheatre.gr, τηλ.: 210-3303149 και 210-3306115. Bios: τηλ. 210-3425335.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο