Ηλεκτρονική Έκδοση

FT: «Η ευρωζώνη απέχει μόλις λίγες μέρες από την κατάρρευση»

Ζωή μόλις δέκα ημερών έχει η ευρωζώνη σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Wolfgang Münchau, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι ο γαλλογερμανικός άξονας βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

 

Ο Wolfgang Munchau πιστεύει ότι η κατάρρευση θα είναι αναπόφευκτη καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει χτυπηθεί ανελέητα και οι χώρες της Ευρωζώνης που πραγματικά θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο έχουν εξαντληθεί από την έλλειψη ρευστού.
 
 
«Μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά "σταμάτησε να λειτουργεί" και ο χρόνος τελειώνει. Αν δεν συμβεί κάτι δραστικό και άμεσα μόνο τρεις είναι οι λύσεις για τη σωτηρία της Ευρωζώνης, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στην Ευρώπη έχει χαθεί», τονίζει ο αρθρογράφος. Οι τρεις λύσεις που προτείνει είναι: η άνευ περιορισμών παρέμβαση της ΕΚΤ, η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και έκδοση ευρωομολόγου.
 
 
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να φτάσει σε μια συμφωνία στις 9 Δεκέμβρη, τότε ίσως η Ευρωζώνη επιβιώσει. Οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα και οι «Μερκοζί» να ξεπεράσουν τον εαυτό τους το επόμενο διάστημα. Η Ευρωζώνη λοιπόν χρειάζεται άμεσα την άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, απαιτείται ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ επιτακτική είναι η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση. Εν μέρει η τελευταία λύση θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο. Η «πληγή» της Ιταλίας μας φωνάζει ότι ο χρόνος τελειώνει, μένουν το πολύ δέκα ημέρες», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη