Έντυπη Έκδοση

Η χρεοκοπία της μεταπολίτευσης

Η εναγώνια αναζήτηση του πολιτιστικού μας δρόμου (βασικές συντεταγμένες πολιτικής πολιτισμού) ως προαπαιτούμενου για τη σηματοδότηση μιας αναθεμελιωτικής, ανορθωτικής και αναγεννητικής στρατηγικής διεξόδου σε ξέφωτο εθνικής αξιοπρέπειας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο τούτη την εφιαλτικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας.

Μνημειακές μορφές του Θ. Παπαγιάννη από τ' αποκαΐδια του Πολυτεχνείου Μνημειακές μορφές του Θ. Παπαγιάννη από τ' αποκαΐδια του Πολυτεχνείου «Ανοικτή συζήτηση: Η χρεοκοπία της μεταπολίτευσης, πολιτιστικές αναγνώσεις», το νεόκοπο βιβλίο του δασκάλου και νεοελληνιστή φιλολόγου Λαοκράτη Βάσση, εκδόσεις «Ταξιδευτής». Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί σε αυτό το έργο πολιτικής ερμηνείας μια ενδιαφέρουσα τεχνική. Διαμελίζει την αφήγηση σε πρόσωπα που συγκροτούν διαφορετικές ερμηνευτικές εισηγήσεις.

«Περίπου σ' αυτό το διαλογικό πολύεδρο, ορίζει το κεντρικό του διάβημα», σημειώνει ο πανεπιστημιακός και ζωγράφος Δημήτρης Σεβαστάκης. «Το διαρθρωτικό αυτό εύρημα έκτισε και μια προηγούμενη εργασία του "ανοικτή συζήτηση: μεταπολίτευση ΠΑΣΟΚ, Αριστερά", όπου διερεύνησε προβλήματα ενδοαριστερών οριοθετήσεων. Η μεταδικτατορία, ούτως ή άλλως, για τον Βάσση είναι μια πολλαπλή εννόηση και πράξη, είναι ένα σώμα ιστορικών αντινομιών που συγχρόνως μας περιέχουν και μας αποκρούουν».

Σημειωτέον πως ο Λαοκράτης Βάσσης, ο οποίος αναθεωρεί τις σχέσεις με την Αριστερά και τις παγωμένες πολιτικές επικράτειες εννοεί τη μεταπολίτευση και τις πολιτικές μορφοποιήσεις στο εσωτερικό της ως αντίδικες αμοιβαιότητες, ως παραπληρωματικές οντότητες με παρεμφερείς παθολογίες.

«Οι πολλαπλοί χαρακτήρες του μεταπολιτευτικού ερωτήματος αποσυνθέτουν τη σημερινή πολιτική βούληση», προσθέτει ο Σεβαστάκης. «Χωρίς να φοβάται να εισδύσει σε πεδία που διασταυρώνονται με την καταγωγική διερώτηση και τα αριστερά πολιτικά στερεότυπα, ο Βάσσης θέτει ένα κεντρικό ζευκτήριο άξονα ανάμεσα στην πολιτική ως πολιτιστική απολήγουσα. Ενδιαφέρουσα σύλληψη που εκφράζεται από την καλή γλώσσα του και την ώριμη αντίρρησή του». *

* Δύο Πειραιώτες γιατρούς, που υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι και οι οποίοι έφυγαν σχετικά πρόσφατα από τη ζωή, αποφάσισε να τιμήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ύστερα από πρόταση του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου. Πρόκειται για τον Νίκο Λεγάκη, που πέθανε τον Οκτώβριο του 2010 και ενώ ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, και τον καρδιολόγο Τάκη Μελά, πρόεδρο επί σειρά ετών του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που έφυγε τον Νοέμβριο του 2009 σε ηλικία 59 ετών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. η πλατεία Αγίου Ελευθερίου και Δωδεκανήσου στα Καμίνια θα μετονομαστεί σε πλατεία Νίκου Λεγάκη και τα Δημοτικά Ιατρεία στην περιοχή της Αγίας Σοφίας θα φέρουν το όνομα του Παναγιώτη Μελά.

* Οργανωμένα ομαδικά τμήματα συγχρονισμένης κολύμβησης που εκτελούνται από εξειδικευμένους προπονητές, λειτουργούν στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Τα μαθήματα γίνονται στο δημοτικό κολυμβητήριο (Σπετσών και Περιφερειακή ΟΛΠ) και το ωράριο λειτουργίας είναι κάθε Τρίτη και Πέμπτη 3.30 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα και κάθε Σάββατο 12 με 3.30 το μεσημέρι. Τηλ. 210-4000020 και στην υπεύθυνη του κολυμβητηρίου Αγγελική Στέλλα στο 210-4000060.

Αντιθέσεις

Μίμης Ανδρουλάκης

βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Εδώ η Ελλάδα χάνεται, η Ευρώπη διαλύεται και μου λέτε τι θα κάνει ο Παπανδρέου;»

«Βήμα»

Πέμη Ζούνη

«"Μικρές" επιλογές για μεγάλες στιγμές. Οχι από όλους. Δυστυχώς, από κάποιους εκ των πρωταγωνιστών»

«Καθημερινή»

Η εξέλιξη του παιδιού

«Επικοινωνώ με το μωρό μου - μαθαίνω το παιδί μου να μιλάει», είναι το θέμα του σεμιναρίου που διοργανώνει το Σάββατο από 10.00 έως 15.00 στα γραφεία του Συλλόγου Λογοπεδικών (Ελευθερίου Βενιζέλου 50, Χολαργός, τηλ.: 210-7779901) η Μαρία Ρουσοχατζάκη, λογοθεραπεύτρια και συγγραφέας.

Η ημερίδα πραγματεύεται την ανάπτυξη - επικοινωνιακή εξέλιξη του παιδιού από την ημέρα που το παίρνουμε από το μαιευτήριο μέχρι να το πάμε στην Α' Δημοτικού. Παρουσιάζεται η γλωσσική και εσωγλωσσική συμπεριφορά του σε σχέση με τους γονείς και τους λοιπούς που το φροντίζουν, τα άλλα παιδιά καθώς και με δραστηριότητες, σε συνάρτηση με το παιχνίδι, τη ζωγραφική, το βιβλίο. Αντιληπτικά και εκφραστικά παρουσιάζονται στάδια εξέλιξης σε αναφορά με διάφορα παράλληλα αναπτυξιακά επιτεύγματα (π.χ. διακοπή πιπίλας).

Η εικονική ζωή του Μπίλι

«Κάθε παιδί του καιρού μας μπορεί να βρεθεί στη θέση του Μπίλι. Ο Μπίλι είναι ένα παιδί χαρισματικό που ξέρει να απαντά στις προκλήσεις, να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να αρμέγει τη γνώση από κάθε πληροφορία που του δίνει η οθόνη του.

Του αρέσει το παιχνίδι αυτό. Κάποια στιγμή, όμως, πέφτει ο ίδιος στην παγίδα της οθόνης του!». Οι παγίδες του εικονικού περιβάλλοντος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Μαίρης Σάββα - Ρουμπάτη «Κολλημένος με την οθόνη», εκδόσεις «Ινδικτος». «Τον ρουφάει αυτός ο απέραντος κόσμος και ζει μέσα του απίστευτες περιπέτειες, ο Μπίλι» τονίζει η συγγραφέας. «Περιπέτειες γεμάτες εικονικές φιλίες, σχέσεις, εικόνες, αξίες. Ζωή γεμάτη λάμψη, αλλά και ειρωνεία. Θα επιστρέψει άραγε πίσω στην κανονική ζωή του; Θέλει; Μπορεί; Ποιος θα τον βοηθήσει; Ο Μπίλι είναι ένας ήρωας βγαλμένος από τα κόμικς της καθημερινότητας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα