Έντυπη Έκδοση

Εκθεση-καταπέλτης δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ»

ΟΟΣΑ: Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πρόοδο

Εκθεση-καταπέλτη του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ».

Πρόκειται για το πόρισμα έκθεσης που συνέταξε η Καρολίν Βάρλεϊ, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης του ΟΟΣΑ, αφού μαζί με συνεργάτες της επισκέφθηκαν και εξέτασαν 14 υπουργεία στην Αθήνα. Το βασικό συμπέρασμά τους: «Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πρόοδο της χώρας».

Οπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με το πόρισμα, τα ελληνικά υπουργεία στερούνται βασικές υποδομές, υπουργοί συναντούν τα στελέχη των υπηρεσιών τους δύο φορές το χρόνο, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτές οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Το ένα υπουργείο δεν γνωρίζει τι κάνει το άλλο, ο ένας υπουργός δεν ξέρει τη δουλειά του άλλου υπουργού.Υπεράριθμες με στελέχη υπηρεσίες, χωρίς απλούς υπαλλήλους, που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά χωρίς έλεγχο, ανίκανες να βάλουν τάξη κυβερνήσεις και ένα συνδικαλιστικό κίνημα που υπερασπίζεται το πελατειακό κράτος, που έφτιαξαν τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Η ελληνική διοίκηση είναι ανίκανη να μεταρρυθμιστεί» αναφέρεται στο πόρισμα. Μερικά σημεία από την έκθεση των ειδικών του ΟΟΣΑ είναι χαρακτηριστικά: «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού έχει φτάσει στο ναδίρ της. Ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει ούτε τις δομές ούτε την ικανότητα να μεταρρυθμιστεί... Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την εξουσία ούτε τις κατάλληλες μεθόδους για να αναγκάσει τα νευραλγικά υπουργεία σε μια ενιαία πολιτική... Οι υπάλληλοι δεν έχουν επαφή με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία... Υπάρχει έλλειψη υποδομής συστημάτων, καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και ηλεκτρονικών αρχείων... Κάθε υπουργείο διαθέτει κατά μέσο όρο 439 διαφορετικά τμήματα, συνέπεια πελατειακής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, τα οποία ανταμείβουν τους οπαδούς τους με υψηλά πόστα, δημιουργώντας νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα, νέες σχολές. Υπάρχει πληθώρα διευθυντών, αλλά απουσία απλών υπαλλήλων -ένας στους πέντε υπαλλήλους είναι διευθυντής... Μεμονωμένες αλλαγές δεν αρκούν για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση... Η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο για να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και ο χρόνος πιέζει...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσιος Τομέας