Έντυπη Έκδοση

Βιβλία για τα Χριστούγεννα

Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα;

Ξέρω, ξέρω, η επανεμφάνιση του δέκατου τρίτου μισθού! Επειδή όμως αυτό είναι χλωμό, λέω να πάμε στη δεύτερη επιλογή. Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα βιβλίο. Κι αν είναι φτιαγμένο από χέρια δημοσιογραφικά, κάλλιστη επιλογή.

Ο διευθυντής του περιοδικού «SOUL» Στέφανος Τσιτσόπουλος, προσφέρει το ημερολόγιο «Θεσσαloveνίκη 2012» από τις εκδόσεις «Ιανός». Οπως προδίδει και το όνομά του, πρόκειται για ένα άσμα αγαπητικό προς τη συμπρωτεύουσα και όλα όσα τη χαρακτηρίζουν. Στέκια, ανθρώπους, σκηνές, στιγμές, καλοκαίρια και χειμώνες. Τα κείμενα του Τσιτσόπουλου σε πάνε βόλτα, τα συνοδευτικά σχέδια του Αλέξανδρου Τσιρίδη ανοίγουν την πόρτα της φαντασίας.

Αλλά μια και μιλάω για τον κόσμο του φανταστικού, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στην πρώτη λογοτεχνική απόπειρα του Αβέρκιου Λουδάρου. Τίτλος «Δολοφονώντας τις σκιές», εκδοτικός οίκος «Οσελότος», ιδιότης μυθιστόρημα. Με πρωταγωνιστή τον φαραώ Τουταγχαμών παρακαλώ, που θέλει να διεκδικήσει τη χαμένη του αυτοκρατορία. Στο πλευρό του θα βρεθούν θεότητες, μυθικοί ήρωες και κοινοί θνητοί, στο μυαλό του θα μπερδευτούν το χθές, το σήμερα, το αύριο. Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα απογοητεύσει τον αναγνώστη που ψάχνει για περιπέτειες έξω από τα συνηθισμένα.

Μια περιπέτεια βεβαίως είναι και η εγκυμοσύνη. Μας τη σερβίρει με τρόπο χιουμοριστικό και σχετικώς ανάλαφρο η Στέλλα Κάσδαγλη στο «Κοιλίτσα. com» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Ενα ημερολόγιο εγκυμοσύνης, από μια νέα γυναίκα που προσπαθεί, όπως όλες οι υποψήφιες super women της εποχής, να τα συνδυάσει όλα. Και δουλειά και χαρά και ευθύνες και ζόρια και αγωνίες και γέλια και κλάματα. Δεν είναι εύκολο φυσικά, όπως δεν είναι εύκολο να κρατήσεις σημειώσεις εν μέσω όλων αυτών. Η συνάδελφος τα κατάφερε ως άλλη Μπρίτζετ Τζόουνς, με γονίδια όμως και σθένος ελληνικό.

Κλείνω τον κατάλογο με δύο βιβλία πολιτικά, αλλά όχι άχαρα. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα θέματά τους ενδιαφέροντα, είναι και η διαλογική μορφή τους που δεν αφήνει τον αναγνώστη να πλήξει. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης υπογράφει τη «Δυναμική της ανανέωσης» (εκδόσεις Καστανιώτη), μια κουβέντα με τον Λεωνίδα Κύρκο για τα πώς και τα διότι του ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ ο Θανάσης Νιάρχος συντονίζει τη συνομιλία των Βασίλη Βασιλικού και Γιάννη Στουρνάρα στη «Βαθιά ελληνική κρίση» που μόλις είδε το φως της ημέρας από τις εκδόσεις «Οδός Πανός».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media