Έντυπη Έκδοση

Ηγεμόνες παλαιοί και νεότεροι

Ηταν κάποτε ένας ηγεμόνας που τον έτρεμαν όλοι.Ομως και αυτός, όπως και κάθε θνητός, κοινός ή ξεχωριστός, είχε γραμμένα τα χιλιόμετρά του και κάποια στιγμή το κοντέρ έπαθε ανακοπή μη αναστρέψιμη.

  Μπήκε ένα πρωί, τη συνήθη ώρα, ο αρχιλακές στο υπνοδωμάτιο του ηγεμόνα, αλλά τον βρήκε στο κρεβάτι ασάλευτο, αμίλητο, προπαντός να μη ροχαλίζει και πονηρεύτηκε. Αναζήτησε αμέσως τον ηγεμονικό γιατρό, που όμως «απουσίαζε εκτάκτως»· συμβαίνει συχνά, όταν ένας ηγεμονικός γιατρός ή ηγεμονικός σύμβουλος υποψιαστεί ότι ο ηγεμόνας «προπονείται για πτώμα» (του Τσιφόρου η διατύπωση, μάλιστα την έκανε σε πρώτο πρόσωπο, για τον εαυτό του!), τότε ο γιατρός ή ο σύμβουλος του ηγεμόνα «απουσιάζει εκτάκτως», διότι προπονείται ο ίδιος για ηγεμόνας!

Αναζήτησε λοιπόν ο λακές τον δεύτερο στην ιεραρχία γιατρό, ο οποίος βρέθηκε, ήρθε, εξέτασε και αποφάνθηκε: «Νεκρός. Αλλά ας πάρουμε και μία δεύτερη γνώμη!» Ηρθε δεύτερος γιατρός. «Νεκρός!» διέγνωσε και αυτός. «Αλλά καλή θα ήταν και μία τρίτη γνώμη!». Ο τρίτος γιατρός συμφώνησε «απολύτως» με τους δύο συναδέλφους του, αλλά πάνω στο «Αλλά...» εμφανίστηκε ο ηγεμονικός γιατρός, που «μόλις έμαθε τα θλιβερά μαντάτα» χίμηξε στο δρόμο φωνάζοντας «ένα άλογο για το βασίλειο!». Εξέτασε και αυτός τον ακίνητο ηγεμόνα και με την επισημότητα που επέβαλλε η θέση του απεφάνθη: «Κύριοι συνάδελφοι, δεν γεννάται ζήτημα! Είναι όντως νεκρός! Το ζήτημα είναι ποιος θα του το ανακοινώσει!».

Ο μύθος δεν δηλοί τίποτα! Ούτε υπαινίσσεται πως η Ευρώπη που θέλαμε είναι νεκρή, αλλά ποιος της το λέει! Απλώς αναφέρεται σε άλλες εποχές, όταν υπήρχαν ακόμα ηγεμόνες. Που δεν υπέβαλλαν ή δέχονταν όρους από θέση ισχύος ή μειονεξίας. Γιατί ο μόνος όρος, ο απαράβατος, ήταν το πολιτικό τους ανάστημα. Και διότι γνώριζαν πως είναι άλλο να σε ελέγχει η αγορά του δήμου και άλλο να σε «χορεύει» η αγορά ομολόγων και χρηματο-οικονομικών παραγώγων!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά