Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ 1 ΔΙΣ., ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΟΛΙΣ 78 ΕΚΑΤ.

Δολώνουν τα αυθαίρετα με παράταση, μειώσεις

Εντατικοποίηση στην προσέλευση των ενδιαφερόμενων για ένταξη στη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων τις τελευταίες μέρες παρατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ηγεσία του επεξεργάζεται όχι μόνο παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αίτησης, αλλά και μειώσεις στα πρόστιμα, ενώ προσδοκά να «αποταμιεύσει» έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Περισσότερες από 7.000 αιτήσεις «περνούν» καθημερινά πλέον μέσα από το σύστημα του ΤΕΕ, που είναι υπεύθυνο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταχωρίζονται οι δηλώσεις.

Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν προς το παρόν εισαχθεί έχει ξεπεράσει τις 162.500 - σημειώνεται ότι περισσότερες από 130.000 έχουν καταχωριστεί με πλήρη στοιχεία ακινήτου. Εως σήμερα έχουν εισπραχθεί, από παράβολα και πρόστιμα, περίπου 78 εκατ. ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής υπάρχει πρόβλεψη για 600 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2011.

Αν και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τακτοποίησης ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου, έπειτα από παράταση που δόθηκε προ μηνός, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, άφησε να εννοηθεί ότι το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε νέα παράταση: «Αξιολογούμε σε καθημερινή βάση την ανταπόκριση», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αίτησης. Ανοιχτό άφησε, επίσης, ένα «παραθυράκι» για μείωση των προστίμων τακτοποίησης. Βουλευτές επισήμαναν ότι, σε όμορες περιοχές, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή ζώνης -άρα και του ειδικού προστίμου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας, τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει «διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειάζεται». Σε κάθε περίπτωση, όποιες κινήσεις είναι να γίνουν θα επισπευστούν, προκειμένου να ανακοινωθούν πριν από τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ακίνητα & κτηματαγορά