Έντυπη Έκδοση

Ο «λοχαγός» που έσυρε τον «στρατηγό» στην πανωλεθρία

Ο Χ. Καστανίδης είχε πάντα πλούσιο οπλοστάσιο λόγου και ιδεών. Από αυτά που ο κόσμος δεν αντέχει πια ούτε ν' ακούει...

ΕΑΝ ΔΙΑΛΥΟΤΑΝ αύριο το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέρουμε σήμερα, θα ήταν «στο απομεινάρι των ορθοδόξων», όχι ως ηγετική φυσιογνωμία -ποτέ δεν υπήρξε τέτοια- αλλά σίγουρα θα στεκόταν με ύφος περίλαμπρο επάνω στα συντρίμμια και θ'αγόρευε!

Γιος ανδρεϊκού βουλευτή της Ενωσης Κέντρου στο νομό Κοζάνης και συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ στη μεταπολίτευση, ο Χ. Καστανίδης εκλέγεται ανελλιπώς στη Βουλή από το 1981. Γιος ανδρεϊκού βουλευτή της Ενωσης Κέντρου στο νομό Κοζάνης και συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ στη μεταπολίτευση, ο Χ. Καστανίδης εκλέγεται ανελλιπώς στη Βουλή από το 1981. Μ' αυτήν τη φαρμακερή παρατήρηση απάντησε φίλος από το χώρο της πολιτικής επικοινωνίας στο μάλλον αφελές μου ερώτημα «Ποια η γνώμη σου για τον Καστανίδη;».

Στις συζητήσεις των μη κομματικοποιημένων παρεών, ο εκ Θεσσαλονίκης πολιτικός είναι από εκείνα τα πρόσωπα που θεωρούνται... αποδομημένα! Σε μιαν άλλην Ελλάδα, καινούρια, δεν του δίνουν θέση. Τον εντάσσουν στη μεγάλη κατηγορία των «λένε πολλά - κάνουνε λίγα». Και η φαεινή του ιδέα να οδηγήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στην ασύλληπτη γκάφα του δημοψηφίσματος, τον έχει καταστήσει ένα από τα «πρόσωπα της ελληνικής κρίσης». Ας τον ... ξαναθυμηθούμε:

Από τους πιο παλιούς κοινοβουλευτικούς άνδρες της χώρας με θητεία τριάντα ετών στη Βουλή. Πρωτοεξελέγη το 1981 σε ηλικία μόλις 25 ετών. Καλός ρήτορας με λόγο πομπώδη, παλιομοδίτικο για κάποιους. Οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν πολύ εύθικτο και πεισματάρη, που «δεν κάνει πίσω σε θέματα αρχών». Πιστός παπανδρεϊκός από οικογενειακή παράδοση. Τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τον τίτλο του «Θεσσαλονικιάρχη» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον μεγάλο του πολιτικό αντίπαλο στη συμπρωτεύουσα.

Ο ποντιακής καταγωγής Χάρης (Χαράλαμπος) Καστανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1956 στην Θεσσαλονίκη.

Ο πατέρας του Γεώργιος Καστανίδης, από τους πιο μαχητικούς υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου στις συγκρούσεις με τη συντηρητική πτέρυγα της Ενώσεως Κέντρου, διετέλεσε βουλευτής του κόμματος στο Νομό Κοζάνης. Χάθηκε νωρίς, ταλαιπωρημένος από την υγεία του ύστερα από συνεχείς διώξεις, εξορία και δύο στρατοδικεία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μητέρα του είναι η δασκάλα Ελένη Ξιφιλίδου.

Ο Χάρης Καστανίδης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακά στο ποινικό δίκαιο. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια του ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου και έχουν δύο κόρες.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν από την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 1974, και υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη με την παράταξη της ΠΑΣΠ. Παράλληλα με τις σπουδές του διετέλεσε υπεύθυνος ιδεολογίας και διαφώτισης στη Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Οκτωβρίου 1981 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης σε ηλικία μόλις 25 ετών και από τότε εκλέγεται συνεχώς. Τον Μάιο του1984, κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επανεξελέγη το 1990, το 1994, το 1996 και το 1999.

Σε ηλικία 29 ετών αναλαμβάνει το πρώτο του κυβερνητικό πόστο, ως υφυπουργός Εσωτερικών (25/7/1985 έως 25/4/1986). Στις 9/9/1988 ορκίζεται υφυπουργός Παιδείας και θα παραμείνει στη θέση για λίγο διάστημα έως τις 29/11/1988. Οταν θα ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά, ζητά να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτική ζωή.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1992, σε μια περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, επειδή είχε ζητήσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 1993 και θα εκλεγεί πανηγυρικά.

Επανέρχεται σε κυβέρνηση μετά την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία και ορκίζεται αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (15/9/1995 έως 22/1/1996).

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ (18/1/1996) για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, τάσσεται στο πλευρό του Κώστα Σημίτη, όπως και όλη η ομάδα των «Λοχαγών» του κινήματος, σε αντίθεση με τον μεγάλο του αντίπαλο στη Θεσσαλονίκη Ευάγγελο Βενιζέλο, που στηρίζει τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα τον ανταμείψει με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (22/1/1996).

Γρήγορα θα έλθει σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό για θέματα διαφάνειας των προμηθειών και θα υποβάλει την παραίτησή του στις 2 Σεπτεμβρίου 1997. Ο ίδιος απέδωσε την παραίτησή του σε πιέσεις «ενδιάμεσων, προμηθευτών, μεσολαβητών, πολιτικών ή άλλων», που «δεν επιθυμούν ποτέ κανόνες στη διαχείριση μεγάλων οικονομικών υποθέσεων». Με τον αντικαταστάτη του Τάσο Μεντέλη θα βρεθούν πολύ αργότερα σε διαφορετικά στρατόπεδα, όταν ο Χάρης Καστανίδης θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου και ο Τάσος Μαντέλης διωκόμενος για το σκάνδαλο Seamens.

Στη δεύτερη θητεία Σημίτη θα διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2003) και στην συνέχεια θα επανέλθει στην κυβέρνηση ως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης (7/7/2003 έως 7/3/2004).

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, θα αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο του 2008, οπότε θα γίνει σκιώδης υπουργός Εσωτερικών.

Στις 11 Νοεμβρίου 2007 στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία του κόμματος θα ταχθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και όχι του συμπολίτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως θα πράξουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης, πλην Εύας Καϊλή.

Μετά το θρίαμβο του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 21 Ιουνίου 2011, οπότε θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στον δεύτερο ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός.

Στις 4 Ιουλίου 2010 ζητά να γίνουν μαζί με τις δημοτικές εκλογές και οι εθνικές, με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ άλλα προεκλογικά επαγγέλθηκε κι άλλα αναγκάστηκε να κάνει. Ο Χάρης Καστανίδης επανέφερε την πρότασή του ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2011. Σε κυβερνητική σύσκεψη είπε ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα ή εκλογές.

Στις 8 Οκτωβρίου ο Χάρης Καστανίδης δέχεται επίθεση με γιαούρτια από ομάδα «αγανακτισμένων» φοιτητών στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου, μαζί με τη σύζυγό του, παρακολουθούσε την προβολή της ταινίας «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Αλεν.

Στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που θα προκαλέσει την παραίτησή του μετά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν τόσο εντός (και στο ΠΑΣΟΚ) όσο και εκτός Ελλάδας. Ο Χάρης Καστανίδης είναι εκ των εμπνευστών του δημοψηφίσματος και σε δηλώσεις, αργότερα, θα υποστηρίξει ότι τον Γιώργο Παπανδρέου τον «έφαγε» ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ.

Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο (11/11/2011) παραμένει απλός βουλευτής του κινήματος. Στις 5 Δεκεμβρίου συνυπέγραψε το κείμενο των 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για «το παρόν και το μέλλον της κεντροαριστεράς», στο οποίο περιλαμβάνονται σαφείς αιχμές για τις εσωκομματικές εξελίξεις και τις προσωπικές στρατηγικές στελεχών. Κάποιοι, ειρωνικά, θα έλεγαν ότι ένα τέτοιο κείμενο δεν θα απαιτούσε περισσότερο από μιάμιση αράδα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ