Έντυπη Έκδοση

Τα σκάνδαλα

«Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» ήταν ένα από τα συνθήματα που έφεραν το 1981 το Σοσιαλιστικό Κίνημα στην κυβέρνηση και έμελλε να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» κατά τη ρήση, που αποδίδεται στον Λόρδο Ακτον, χωρίς να περιλαμβάνει ιδεολογικές ή πολιτικές εξαιρέσεις. Και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται.

Κατά τη μακρά περίοδο διακυβέρνησης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκαν πολιτικά, ενώ το 1989 μέχρι ο ιδρυτής του και αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ο Α. Παπανδρέου, οδηγήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, την υπόθεση Κοσκωτά. Κάτι, που ανέκοψε μόνον προσωρινά την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανήλθε θεαματικά στην εξουσία, κερδίζοντας όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 και κυβερνώντας μέχρι το 2004.

Καθ' όλη την περίοδο διακυβέρνησης για πολλούς διατυπώθηκαν κατηγορίες για σκάνδαλα, για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, για πλουτισμό, για ιδιοτέλεια... Αλλωστε, οι όροι περί εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών άρχισαν να ακούγονται στη Βουλή περί το 1985. Οταν και ο τότε πρόεδρός της, σε κάποια συνεδρίαση, ακούστηκε να λέει ότι τέτοια αντιπαράθεση είχε να ακουστεί από το ναυάγιο της Φαλκονέρας. Στο μεταξύ πολλές υποθέσεις απασχόλησαν την κοινή γνώμη, πολλές εξεταστικές έγιναν στη Βουλή, πολλά ακούστηκαν για τον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών... Πολλά πορίσματα χωρίς ενόχους εκδόθηκαν. Και μέχρι σήμερα, για σκάνδαλα μιλάμε...

1986

Η Ν.Δ. ζητά τη σύσταση εξεταστικής για την ΠΥΡΚΑΛ, την εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη» των Πόπωτα-Λιντοβόη και την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας. Ακούγεται πρώτη φορά το σκάνδαλο ελληνοποίησης του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, για το οποίο, το 1989, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασόπουλος.

1987

Τηλεφωνικές υποκλοπές από την ΕΥΠ. Γίνεται προανακριτική το 1989 με κατηγορούμενο τον Α. Παπανδρέου και παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν εκδικάζεται η υπόθεση, η δίωξη αναστέλλεται.

Σκάει η υπόθεση Κοσκωτά και προκαλεί τεράστιο σάλο. Ο Κοσκωτάς είχε αποκτήσει την Τράπεζα Κρήτης και δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

1989

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πέφτει και ο Α. Παπανδρέου παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο μαζί με κορυφαία στελέχη για το σκάνδαλο Κοσκωτά έπειτα από περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης. Ηταν η συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζ. Τζανετάκη και την ψήφο Ν.Δ. και Συνασπισμού. Ενα χρόνο νωρίτερα, ο Α. Παπανδρέου βρισκόταν στο νοσοκομείο «Χέρφιλντ» του Λονδίνου όπου και υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέστη στη δίκη και κατήγγειλε σκευωρία εις βάρος του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε, πάντως, το μερίδιο της πολιτικής του ευθύνης γιατί η κυβέρνησή του δεν κατόρθωσε να εμποδίσει την οικονομική αναρρίχηση ενός ανθρώπου χωρίς επιφάνεια, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την ποινική πλευρά της υπόθεσης. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας άφησε την τελευταία του πνοή -από εγκεφαλικό επεισόδιο- μέσα στο δικαστήριο.

Εξεταστική για την «αγορά του αιώνα» (αεροσκάφη «Μιράζ»-πύραυλοι «Μάτζικ». Καταλήγουν σε αντικρουόμενα πορίσματα.

1995

Η «βίλα της Εκάλης» προκαλεί τη γνωστή ρήση του Β. Γιαννόπουλου, που έμελλε να μείνει στην ιστορία: «Ενα κωλόσπιτο δεν θα μας ρίξει».

1996-2000

Αγορά γερμανικών υποβρυχίων, που δεν ερευνήθηκαν από τη Βουλή λόγω παραγραφής και προσφάτως το «Spiegel» αποκαλύπτει μίζες. Αγορά γερμανικών αρμάτων Leopard, που συνδέονταν με αντισταθμιστικά μέσω οφ-σορ εταιρειών, όπως και των αντιαεροπορικών Tor Μ1, που η εξεταστική της Βουλής ακόμη περιμένει το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία. Συμβάσεις με Siemens, που αργότερα ήρθαν στην επιφάνεια με την αποκάλυψη των «μαύρων ταμείων». Συμβάσεις για τροχαίο υλικό, που ουδέποτε παραδόθηκε στον ΟΣΕ. Ο τζόγος με το «Ξυστό» και το στοίχημα περνάει στον Σ. Κόκκαλη και την ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

1999

Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν την έκρηξη στο ταμπλό της Σοφοκλέους με την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλάζουν χέρια χρήματα, που αντιστοιχούν στο μισό ΑΕΠ της χώρας. Αργότερα μάθαμε για χειραγώγηση του γενικού δείκτη μέσω της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Αξιών) και ασφαλιστικών ταμείων.

2000

Το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» αποκάλυψε το μονοπώλιο στην ακτοπλοΐα, που είχε στηθεί γύρω από τη Minoan Lines.

2001

Ποινική δίωξη του εισαγγελέα κατά της διοίκησης της εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Το 2006 ασκήθηκαν διώξεις σε δύο από τους 23 κατηγορούμενους.

2003

Κατακύρωση της σύμβασης 994 του ΟΣΕ για τον προαστιακό στην εργοληπτική «Siemens - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ». Υποτίθεται ότι οι προεκτάσεις θα ήταν έτοιμες το 2004 προ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών στην Αθήνα...

2044

Το περίφημο σύστημα C4Ι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναλαμβάνει η SAIC. Το σύστημα υπολειτούργησε κατά τους αγώνες, η παραλαβή του εξακολουθεί να σέρνεται μέχρι τις μέρες μας. Αποσχόλησε και αυτό Εξεταστική της Βουλής.

2010

Αποκαλύπτεται ότι η γερμανική Daimler έκανε μαύρες πληρωμές για συμβάσεις της περιόδου 1998-2008. Μίζες και για τη ΜΑΝ την περίοδο 2002-2005 με πληρωμές από το παραλογιστήριο της θυγατρικής της Neoplan για τα 140 ολυμπιακά τρόλεϊ.

Υπόθεση Siemens. Πολιτικό χρήμα φάνηκε μόνο για τον Θ. Τσουκάτο και τον Τ. Μαντέλη. Δεκάδες οι εγγραφές στα ημερολόγια του Μ. Χριστοφοράκου, ο οποίος διέφυγε (επί Ν.Δ.) στη Γερμανία.

Το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου στη Δ. Αρεοπαγίτου και η διαδρομή της αγοράς του μέσω οφ-σορ εταιρειών. Ασκήθηκε δίωξη τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;