Ηλεκτρονική Έκδοση

Τέλος εποχής στη Βόρεια Κορέα, πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ

Τον θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ήταν 69 ετών.

Ο Κιμ φέρεται να πέθανε ενώ βρισκόταν σε τρένο και πραγματοποιούσε επίσκεψη στην επαρχία.Η μαυροφορεμένη παρουσιάστρια που ανακοίνωσε την είδηση απέδωσε το θάνατό του σε "σωματική και πνευματική υπερκόπωση". Λίγη ώρα αργότερα, η κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή. Δεδομένης της μυστικοπάθειας του βορειοκορεατικού καθεστώτος, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο υπόλοιπος κόσμος μάθει κάποτε λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα που "κληρονόμησε" από τον πατέρα  του, το 1994. Κράτησε έναν ολόκληρο λαό στην απομόνωση και στην ανέχεια. Εμπνεύστηκε φαραωνικά σχέδια την ίδια στιγμή που Βορειοκορεάτες πέθαιναν στην κυριολεξία από την πείνα. Τα θύματα του λιμού που χτύπησε τη χώρα, λίγο καιρό μετά την άνοδό του στην εξουσία, υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια.

Κατά τη "βασιλεία" του οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και το 2006 η Β. Κορέα έγινε πυρηνική δύναμη, προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Αγαπούσε τις ταινίες του Χόλιγουντ και την καλή ζωή.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το 2008 υπέστη εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων εμφανίσεών του.

Η κηδεία του Κιμ θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου. Στη χώρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος, έως τις 29 του μήνα.

Θα τον διαδεχθεί ο νεότερος γιος του, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η διεθνής κοινότητα ελπίζει να αποδειχθεί περισσότερο μετριοπαθής από τον πατέρα του.

Ωστόσο, τόσο οι γείτονες της Β. Κορέας, όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η απώλεια ενός παντοδύναμου ηγέτη ενδέχεται να βυθίσει τη χώρα σε αστάθεια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

22 σχόλια

21 Ο/Η Κάποιος που πήγε έγραψε: (πριν 7 έτη)
@Κάποιος που δεν πήγε
Και όποιος¨"βλέπει" έλλειψη επιχειρημάτων καταφεύγει σε αφορισμούς
@Παύλος
Αχ πούσαι νιότη μου να βλεπες πως θα γινόμουν άλλος!!!
@jiannis
το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια!!
22 Ο/Η Κάποιος που πήγε έγραψε: (πριν 7 έτη)
Κλείνοντας την παρέμβασή μου για τη ΛΔ της Κορέας θέλω να επισημάνω οτι κάθε τι που ακούγεται για τη χώρα αυτή είναι ψευτοανταποκρίσεις δυτικών μέσων άρα κατά κανόνα ψέμματα.Οπως ο περιβόητος λιμός που ακόμα συνεχίζεται.Οπως τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ.Εδώ υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες που ακολούθησαν το αστικό πολιτικό παιχνίδι η όπως λέμε στον αθλητισμό έπαιξαν εκτός έδρας και νίκησαν, εντούτοις τους κατηγορούν οτι είναι δικτάτορες και τύραννοι! Ενα τέτοιο παράδειγμα ο Τσάβες. Τα περί Γκουλάγκ κλπ είναι παραμύθια. Αλλωστε ένα τέτοιο στρατόπεδο είναι γνωστό μέχρι στιγμής το Γκουαντάναμο! Τα θύματα του δυτικού ιμπεριαλισμού μέχρι στιγμής μετρούνται σε δισεκατομμύρια. Πολύ δε περισότερο σήμερα που αυτοκαταστρέφεται πνιγμένος στις αντιφάσεις του και αναζητεί επειγόντως αντιπερισπασμούς!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 22

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα