Έντυπη Έκδοση

Ψαλίδι στο υπουργείο Οικονομικών

Στην τελική ευθεία είναι η διαδικασία για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, η εξοικονόμηση πόρων φτάνει μόλις τα 15.356.893 ευρώ.

Οι αλλαγές κινούνται στο πλαίσιο απλοποίησης δομών, ενοποίησης και συγχώνευσης διευθύνσεων και αναστολής λειτουργίας πολλών οργανωτικών μονάδων καθώς και μείωσης διευθυντικών θέσεων. Επίσης προβλέπει τη μείωση του αριθμού των γενικών γραμματέων, των μετακλητών και ειδικών συμβούλων του υπουργείου, μείωση δαπανών από ενοίκια, μείωση της επιχορήγησης του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και της ΟΚΕ. Στον ΟΔΔΗΧ θα καταργηθεί η θέση του γενικού γιευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή.

Προβλέπονται δύο οργανωτικοί πυλώνες, ένας για τα έσοδα και ένας για τα έξοδα και ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το ποσοστό μείωσης του προσωπικού στη Γενική Διεύθυνση φτάνει το 17%, στις επιμέρους διευθύνσεις 53%, στα τμήματα 58%. Αντίστοιχα στις αποκεντρωμένες δομές, οι μειώσεις σε προσωπικό στις διευθύνσεις φτάνουν το 48%, στις υποδιευθύνσεις το 67% και στα τμήματα το 59%. Αντίθετα, ενισχύονται τα κατά τόπους γραφεία κατά 560%.

Χαρακτηριστικό του πνεύματος που ακολουθεί το νέο οργανόγραμμα είναι οι προτεινόμενες αλλαγές για το γνωστό ΣΔΟΕ. Ο προγραμματισμός προβλέπει την άμεση ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στο στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και την κατάργηση αρμοδιοτήτων που συμπίπτουν με άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα της προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας.

Η μόνη υπηρεσία που «ξεφεύγει» των περικοπών είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού το σχέδιο προβλέπει υπερδιπλασιασμό των δομών και μετατροπή της από Γενική Γραμματεία σε Ειδική Γραμματεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών