Έντυπη Έκδοση

80 καταστήματα ΕΛΤΑ κατέβασαν ρολά σε δύο χρόνια

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο καταστήματα των ΕΛΤΑ. Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία περί τα 80 καταστήματα του οργανισμού έχουν βάλει λουκέτο, απόρροια της δραματικής πτώσης του επιστολικού ταχυδρομείου, αλλά και της μείωσης της αποστολής δεμάτων και ομαδικών επιστολών.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ έχει μειωθεί 40% από το 2009! Το 2012, σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, έκλεισε με έσοδα 410 εκατ. ευρώ, έναντι 463 εκατ. το 2011.

Πού οφείλεται η μεγάλη πτώση του 2012; Στην απόφαση του Δημοσίου να αποστείλει ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας και τις φορολογικές δηλώσεις, κάτι το οποίο στέρησε από τα ΕΛΤΑ σημαντικά έσοδα.

Τα ΕΛΤΑ έκλεισαν το 2012 με προ φόρων κερδοφορία κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο οικονομικού αποτελέσματος, μετά από φόρους, αποδεικνύονται ότι είναι ζημιογόνα!

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα ΕΛΤΑ καλούνται να αντεπεξέλθουν στην πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς, η οποία συντελέστηκε από τις αρχές του έτους.

Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να δουν το πελατολόγιό τους να συρρικνώνεται, καθώς πλέον οι δημόσιοι οργανισμοί, των οποίων το έργο διακίνησης της αλληλογραφίας εκτελούν σήμερα, θα διενεργούν μειοδοτικούς διαγωνισμούς, μέσω των οποίων θα προκύπτει η ανάδοχος ταχυδρομική εταιρεία.

Οι κυριότεροι πελάτες των ΕΛΤΑ, με ποσοστό 42%, είναι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (τράπεζες, ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κ.ά.), ο δημόσιος τομέας με 30%, οι πελάτες λιανικής με 21% και το εμπόριο με τη βιομηχανία με 5% και 2%, αντίστοιχα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΛΤΑ