Έντυπη Έκδοση

Αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που ζητούν επίδομα ανεργίας

Απρόσμενη αύξηση σημείωσε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αρχικών αιτήσεων για ασφάλιση ανέργων στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν διαπιστώνεται πως παρά τη μικρή βελτίωση της αγοράς εργασίας, αυτή αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό. Για την εβδομάδα έως τις 5 Ιανουαρίου ο αριθμός των αιτήσεων αυτών έφτασε εποχικά προσαρμοσμένος τις 371.000, κατά 4.000 αυξημένος από την προηγούμενη εβδομάδα. Το διάστημα αυτό της μέτρησης είναι σχετικά ασταθές ως προς τις εκτιμήσεις λόγω των εορτών και τον εποχικών συμβολαίων εργασίας που λήγουν.

Επιπλέον, ο μέσος όρος αιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με την έκθεση, μετρήθηκε εποχικά προσαρμοσμένα στις 365.750, κατά 6.750 περισσότερες από το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την πρόσφατη δραματική συμφωνία για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού». Ανάμεσα στα μέτρα που πέρασαν ήταν και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για έναν χρόνο σε 2,1 εκατομμύρια ανέργους οι οποίοι θα έχαναν, αν τα μέτρα δεν περνούσαν.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», τα προγράμματα ενίσχυσης ανέργων (13-20 εβδομάδες) έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε σημείο τέτοιο που οι δικαιούχοι είναι 45.000 από 1.000.000.

Τέλος, όπως διαπιστώνουν τα αμερικανικά μέσα, η μακροχρόνια ανεργία παραμένει μεγάλη με τον μέσο όρο παραμονής εκτός εργασίας να διαρκεί πλέον των εννέα μηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
ΗΠΑ