Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΔΙΑΒΛΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΛΑ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ

Τιμολογούσαν τα φάρμακα πίσω από κλειστές πόρτες

Σοβαρά υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο έβγαιναν στο παρελθόν οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, αφήνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Παρά τα όποια λάθη πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως με την μείωση των τιμών εξοικονομίσαμε για τα ασφαλιστικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, τονίζει ο υφ. Υγείας Μ. Σαλμάς Παρά τα όποια λάθη πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως με την μείωση των τιμών εξοικονομίσαμε για τα ασφαλιστικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, τονίζει ο υφ. Υγείας Μ. Σαλμάς Ο κ. Σαλμάς μιλά για ένα σύστημα διαβλητό, κατά το οποίο ουδείς γνώριζε επακριβώς τη διαδικασία τιμολόγησης και αν αυτή ήταν ορθή, ενώ παραδέχεται ότι έχουν γίνει πολλά λάθη κατά την έκδοση του τελευταίου και... πολυαλλαγμένου δελτίου τιμών φαρμάκων που φέρει την υπογραφή του. Εκτός αυτού, εκτιμά ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα αποσύρουν σκευάσματα από την Ελλάδα, καθότι θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη κέρδος στην ελληνική αγορά, εξού και υπάρχουν πολλές αιτήσεις για εισαγωγή νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

- Γιατί χρειάστηκε, για να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών, να περάσουν αρκετοί μήνες και να συνταχθούν, μάλιστα, πολλές και διαφορετικές εκδοχές (συνολικά 7 αλλαγές);

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι το δελτίο τιμών που εκδώσαμε τον Οκτώβριο δεν ήταν απλά μια ανατιμολόγηση, αλλά αφορούσε μια μεταρρύθμιση ιστορική στον τρόπο που τιμολογούνται τα φάρμακα στη χώρα μας. Με απόλυτη διαφάνεια τιμολογήθηκαν πάνω από 11.000 φαρμακευτικά προϊόντα, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και χρησιμοποιώντας ως βάση δεδομένων το παρατηρητήριο τιμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Euripid. Η επεξεργασία έγινε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων από ομάδα που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Προφανώς επειδή ήταν πρώτη φορά που εξέδιδε δελτίο η εξουσιοδοτημένη αυτή ομάδα στον ΕΟΦ, έκανε και κάποια λάθη στην τιμολόγηση. Αυτά τα λάθη ήμασταν υποχρεωμένοι να τα διορθώσουμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που έγιναν αρκετές ορθές επαναλήψεις. Ομως δεν πρέπει να εξαντλεί κανείς την αυστηρότητά του στον ΕΟΦ για την ύπαρξη ή μη λαθών στο δελτίο τιμών. Πρέπει να σταθεί στο γεγονός ότι μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων μεσοσταθμικά 12% και αυτό είχε μια εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ, για τα νοσοκομεία 150 εκατ. ευρώ και για την ιδιωτική αγορά φαρμάκων 150 εκατ. ευρώ».

- Οι χιλιάδες ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για διορθώσεις σε τιμές φαρμάκων (κοντά στις 2.500), ενώ στο παρελθόν υπήρχαν το πολύ μέχρι 800, μήπως αποδεικνύουν ότι πράγματι υπάρχουν σοβαρά λάθη και παράδοξα στο δελτίο τιμών που έχει εκδοθεί;

«Θεωρώ ότι είναι βαρύτατο λάθος να συγκρίνεται η τιμολόγηση των φαρμάκων επί των ημερών μας με την τιμολόγηση των φαρμάκων όπως γινόταν στο παρελθόν. Και για να υποστηρίξω τον ισχυρισμό μου αυτό, αρκεί να σας θέσω το ερώτημα ποιος έβγαζε τις τιμές για τα φάρμακα τα προηγούμενα χρόνια, και θα καταλάβετε ότι αυτή η διαδικασία ήταν διαβλητή, εξωθεσμική και δεν μπορούσε κανείς να έχει άποψη για την ορθότητα ή όχι των τιμών. Επομένως, ο όρος "ένσταση" κατά το παρελθόν είχε σχετική αξία».

- Με τη δραστική μείωση ακόμη και πολύ φθηνών φαρμάκων, που δεν κοστίζουν πάνω από 2 ευρώ, δεν φοβάστε απόσυρσή τους από την ελληνική αγορά ή αντικατάστασή τους από τους γιατρούς με άλλα ακριβότερα;

«Οχι, δεν φοβάμαι απόσυρση, γιατί απλά δεν έγινε δραστική μείωση στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από πέντε ευρώ. Αυτά τα προστάτευσε η υπουργική απόφαση τιμολόγησης, όπου μειώθηκαν μόνο κατά 3%, και αίτηση για απόσυρση από την ελληνική αγορά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρά μόνο για ελάχιστα φαρμακευτικά σκευάσματα και για άλλους λόγους».

- Η απάντηση στον ισχυρισμό ότι οι εταιρείες αποσύρουν προϊόντα επειδή έχουν μειωθεί πολύ οι τιμές τους είναι ότι ελάχιστες -κάτω από 10 εταιρείες- έχουν κάνει αίτηση στον ΕΟΦ για απόσυρση, όπως προβλέπεται.

«Ενώ την ίδια ώρα πάνω από 1.200 αιτήσεις για τιμολόγηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων υπάρχουν στον ΕΟΦ, προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Αρα πώς εξηγείται το ότι, παρά το γεγονός πως η χώρα μας πλέον ακολουθεί μια χαμηλή τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου, εκατοντάδες εταιρείες ζητούν να τιμολογηθούν και να κυκλοφορήσουν νέα φαρμακευτικά προϊόντα. Προφανώς οι εταιρείες που ζητούν να τιμολογηθούν γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα κέρδος στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας».

- Γιατί μειώσατε κατακόρυφα τιμές φαρμάκων τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αφού οι ασθενείς τα πληρώνουν από την τσέπη τους;

«Η ισχύουσα νομοθεσία καθορίζει πώς τιμολογούνται τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα, αυτά που περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα, ενώ δεν εξαιρεί από την τιμολόγηση τα φάρμακα της κατηγορίας των μη συνταγογραφούμενων.

Παρά το γεγονός όμως ότι δεν τα αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πληρώνουν συνήθως από την τσέπη τους οι ασθενείς, δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν φροντίζει και τους ασθενείς».

- Ενώ μειώθηκε το κέρδος σε όλους τους παρόχους των λεγόμενων «ακριβών φαρμάκων», οι τιμές των ίδιων των σκευασμάτων γιατί δεν έχουν υποστεί μείωση και παραμένουν σταθερές;

«Δεν είναι όπως το λέτε, ότι τα λεγόμενα "ακριβά φάρμακα" δεν έχουν υποστεί αξιόλογες μειώσεις. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι στο δελτίο τιμών του Απριλίου τα φάρμακα που ήταν υπό προστασία, δηλαδή τα on patent, ήταν 1.500. Στο νέο δελτίο τιμών η αντίστοιχη κατηγορία φαρμάκων αριθμούσε περίπου 850 σκευάσματα. Τα υπόλοιπα 700 αυτόματα μειώθηκαν στο 50% και συνήθως αυτά τα φάρμακα βρίσκονται στην ακριβή κατηγορία. Βέβαια, υπάρχουν και μερικά ακριβά φάρμακα που δεν είναι σε προστασία, αλλά δεν έχουν γενόσημα που να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η τιμολόγηση αυτών των φαρμάκων βασίστηκε στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά, πράγμα το οποίο κατορθώθηκε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων