Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Οζάλ, Αραφάτ δηλητηριάστηκαν. Ο Παπάγος;

Από τ' αρχαία χρόνια στους χώρους της εξουσίας οι ενδιαφερόμενοι για την αναρρίχηση σε ύπατα αξιώματα αντιμάχονταν ο ένας τον άλλον με διάφορους τρόπους. Ορισμένες φορές οι διαφορές λύνονταν με δολοφονίες των αντίπαλων διεκδικητών. Ενας από τους πανούργους τρόπους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ήταν και η χρησιμοποίηση δηλητηρίων που δεν άφηναν ίχνη, αφού ο θάνατος του θύματος θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικός.

Οι συνωμοσίες αυτού του είδους, στους χώρους βασιλικών αυλών, αποτυπώθηκαν και σε βιβλία μεγάλων συγγραφέων, όπως στον «Αμλετ» του Σέξπιρ κ.ά.

Στις μέρες μας οι μυστικές δηλητηριάσεις ήλθαν και πάλι στην επικαιρότητα όχι από ευφάνταστους συγγραφείς, αλλά από επίσημες κρατικές εξουσίες.Το 2006 στο Λονδίνο ο Ρώσος πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο πέθανε από έκθεση στο ραδιενεργό πολώνιο-210. Οι Βρετανοί ιθύνοντες κατηγόρησαν ανοιχτά τον Αντρέι Λουγκοβόι ότι έριχνε πολώνιο-210 στο τσάι του θύματος.

Από τον Οζάλ...

Η εξέλιξη της ανθρώπινης τεχνικής προσφέρει πλέον νέους τρόπους εξουδετέρωσης των ενοχλητικών αντιπάλων με «αθόρυβους τρόπους».

Το 2010, ο Κορκούτ Οζάλ, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, υποστήριξε ότι ο θάνατος του αδελφού του προήλθε από ένα εθνικιστικό δίκτυο με δεσμούς με τη μυστηριώδη «Εργκενεγκόν».

Το 1998 ο Τ. Οζάλ είχε διαφύγει από μία απόπειρα δολοφονίας του, στη διάρκεια ενός συνεδρίου, από έναν ακροδεξιό οπλοφόρο που τον είχε πυροβολήσει. Ο Οζάλ πέθανε ενώ προσπαθούσε να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός με το κουρδικό ΡΚΚ.

Το περασμένο φθινόπωρο με την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης έγινε η εκταφή του Οζάλ λόγω των σοβαρών υποψιών της οικογένειάς του ότι υπήρξε θύμα δηλητηρίασης, που οδήγησε στο θάνατό τ0υ σε νοσοκομείο της Αγκυρας, σε ηλικία 65 χρόνων.

Στις 26 Νοεμβρίου η αγγλόφωνη εφημερίδα «Ζαμάν» της Τουρκίας ανέφερε ότι η ιατροδικαστική έρευνα αποκάλυψε την παρουσία στη σορό του Οζάλ του απαγορευμένου εντομοκτόνου DDT, όπως επίσης και ενός παρόμοιου παρασκευάσματος, του DDE, δέκα φορές περισσότερο από τα κανονικά επίπεδα. Το DDT ίσως να είχε διοχετευθεί στο σώμα του Οζάλ διαμέσου της διατροφικής αλυσίδας. Επιπλέον βρέθηκαν ίχνη του τοξικού μετάλλου καδμίου, όπως και τα ραδιενεργεά στοιχεία αμερίκιο και πολώνιο.

...και τον Αραφάτ

Αλλά στα τέλη της περασμένης χρονιάς έγινε η εκταφή και της σορού του πρώην αρχηγού της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε πεθάνει στο Παρίσι το 2004, σε ηλικία 75 χρόνων.

Τον Αύγουστο του 2011 η Γαλλία άρχισε μια έρευνα για πιθανή δολοφονία του Αραφάτ μετά την ανακοίνωση Ελβετών ειδημόνων ότι βρέθηκε ραδιενεργό πολώνιο-210 στα προσωπικά αντικείμενα του εκλιπόντος.

Ελβετοί, Γάλλοι και Ρώσοι ειδικοί έλαβαν δείγματα από τη σορό του Αραφάτ για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την περίπτωση δολοφονίας του Παλαιστίνιου ηγέτη. Οι πληροφορίες από τους χώρους των ερευνών υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις θα διαρκέσουν λίγο ακόμα καιρό.

Επειδή ο θάνατος ενός ηγέτη συνδυάζεται και με την κρισιμότητα των στιγμών στη διάρκεια των οποίων επήλθε -Οζάλ (ενώ διαπραγματευόταν με τους Κούρδους), Αραφάτ (ενώ ήταν κυκλωμένος σε κατ' οίκον περιορισμό στη Δυτική Οχθη)- έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε και την περίπτωση του θανάτου του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου σε μία κρίσιμη στιγμή, όπου οι σχέσεις της Ελλάδας είχαν επιδεινωθεί σε σοβαρό βαθμό με την Αγγλία, αλλά και τις ΗΠΑ, σχετικά με το Κυπριακό.

...στον Παπάγο

Οπως και οι σχέσεις του Παπάγου με το βασιλικό ζεύγος που και εκείνες δεν ήταν καθόλου καλές στη διάρκεια της δεκαετίας του '50. Τουλάχιστον από το 1954 είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα υγείας στον Ελληνα πρωθυπουργό χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί το είδος της ασθένειας που τον τυραννούσε.

Μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία, στα τέλη του 1952, ο Παπάγος δεν άργησε να έλθει σε σύγκρουση με τον Αντονι Ιντεν, στην Αθήνα, στη διάρκεια συνομιλίας τους περί το Κυπριακό. Ο Ιντεν «απέκλεισε κάθε συζήτηση» της Αγγλίας με την Ελλάδα για την Κύπρο και ο Παπάγος «δεν θα υποκρύψει τη δυσαρέσκειά του». Αλλά οι στρατιωτικοί έχουν πείσμα και όπως θα γράψει ο Σπ. Μαρκεζίνης, «ο Παπάγοςμετά την αποτυχία της διπλωματικής μάχης για το Κυπριακό, ανέθεσε στον αντιστράτηγο Κοσμά την οργάνωση ανταρτικού αγώνος» που άρχισε από την ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 στην Κύπρο.

Στο μεταξύ η κατάσταση της υγείας του Παπάγου χειροτέρευε «και το πιο δραματικό ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει διάγνωση της νόσου του, ώστε να εφαρμοστεί ακριβώς θεραπεία». Η επίσκεψη του Παπάγου στην κλινική του ιατρού Λεφνέρ στη Ζυρίχη δεν καλυτέρεψε τα πράγματα, αν και εκδόθηκε καθησυχαστικό ιατρικό ανακοινωθέν.

Στους ώμους του

Την ίδια περίοδο οι σχέσεις της Ελλάδας κυρίως με την Αγγλία ήταν σε κάθετη πτώση.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαρλς Πικ, παρατήρησε ότι «η κάμψη της ελληνικής φιλίας προς εμάς αντανακλούσε τη χειροτέρευση των σχέσεων» της Ελλάδας «με τις ΗΠΑ» και το ΝΑΤΟ, μέσα στο 1955, λόγω του Κυπριακού. «Η κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση οφειλόταν στον εκλιπόντα στρατάρχη Παπάγο». Η ευθύνη έπεφτε αποκλειστικά «στους ώμους του στρατάρχη για την επιθετική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της Κύπρου τα τελευταία δύο χρόνια».

Ενας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις σχολίασε εμπιστευτικά ότι, αν οι πληροφορίες που φτάνουν σε γνώση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν σωστές, ο Παπάγος «δεν θα συγκατετίθετο ποτέ σε μια λύση της υπόθεσης της Κύπρου που θα ήταν αποδεκτή από τους Αγγλους. Ως εκ τούτου θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την εξαφάνιση του στρατάρχη Παπάγου σαν μια ευλογία». Πράγματι, ο Παπάγος πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου 1955, από μια αρρώστια που τον βασάνιζε και που δεν είχε διευκρινιστεί με ακρίβεια.

Οπως έγραψε η βασίλισσα Φρειδερίκη στον Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ, μετά το θάνατο του Ελληνα πρωθυπουργού: «Ο Παπάγος ήταν σε απελπιστική κατάσταση, κατάκοπος στο σπίτι του έξω από την Αθήνα. Από μήνες δεν είχαμε κατορθώσει να έχουμε καμία προσωπική επαφή μαζί του. Κανείς δεν ήξερε, ούτε καν ο σύζυγός μου, από τι πράγμα έπασχε. Βαδίζαμε προς πλήρες χάος. Κι έπειτα ο Παπάγος πέθανε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Παλαιστίνη