Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΖΕΡΑΡ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Από Ζεζέ... Μίσα

Ηταν το πιο αναπάντεχο σενάριο που έζησαν οι Γάλλοι το τελευταίο δεκαήμερο, με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που στις καλές στιγμές χαϊδευτικά ονόμαζαν Ζεζέ.

Ο Ντεπαρντιέ στο σπίτι του στο Παρίσι. Πού να κυκλοφορεί με μοτοσικλέτα στη Ρωσία... Ο Ντεπαρντιέ στο σπίτι του στο Παρίσι. Πού να κυκλοφορεί με μοτοσικλέτα στη Ρωσία... Η ξαφνική αναχώρηση για το Βέλγιο για φορολογικούς λόγους εν μέσω αλαλαγμών, διθυραμβική επιστολή στον Πούτιν για τη δημοκρατία του, εναγκαλισμοί και φολκλόρ στη Μορντόβια γνωστή για τις φυλακές της, κραδαίνοντας το νέο ρωσικό διαβατήριό του. Ο Οβελίξ του γαλλικού σινεμά, Ρώσος!

Είναι μια φαρσοκωμωδία πίστεψαν πολλοί, έως ότου διάβασαν τις δηλώσεις του περί ρωσικού πολιτεύματος, κατά τι δημοκρατικότερου του γαλλικού.

Εκεί, σταμάτησε η ελαφρότητα του θέματος. Οι οικονομικοί αναλυτές βρήκαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη ζημιά που προκαλεί στη Γαλλία η θέληση του Φρανσουά Ολάντ να φορολογήσει με ένα 75% το κομμάτι του εισοδήματος άνω του ενός εκατομμυρίου, οι πολιτικοί αναλυτές να μιλήσουν για τη «χρήση» του Ντεπαρντιέ από τον Πούτιν και τις τεταμένες τελευταία σχέσεις με τη Γαλλία, ενώ οι συνεργάτες, φίλοι και σύντροφοι προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις μιλώντας για τον άνθρωπο: τα από τη μικρή ηλικία βιώματα που φωτίζουν αντιδράσεις τού σήμερα χωρίς να εμποδίζουν στο να αναγνωρίζεται ως ο αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπος του γαλλικού κινηματογράφου, όποια και εάν είναι η συλλογή των διαβατηρίων που μπορεί να αποκτήσει.

«Απόρριψη»

«Εχω την εντύπωση ότι βλέπω το φίλο μου στα δώδεκά του», διηγείται ο παιδικός του φίλος και επίσης ηθοποιός, Μισέλ Πιλορζέ.

«Πιτσιρικάς ένιωθε απόρριψη από τον πατέρα, που ήταν καλός άνθρωπος αλλά με αδυναμία στο αλκοόλ. Συχνά το έσκαγε από το σπίτι του και τον περιμάζευαν οι χωροφύλακες. Στην προκειμένη περίπτωση τον σπρώξαμε στα όρια της ανοχής του με τη λέξη "ελεεινός" (ο πρωθυπουργός μίλησε για ελεεινή συμπεριφορά). Είναι σαν να τον βλέπω να τρέχει έχοντας κατά πόδας τους αστυνομικούς».

Αλητάκος στους δρόμους της Σατορού στην κεντρική Γαλλία (Chateauroux-Indre), προτιμούσε να περιφέρεται εκτός σπιτιού, γιατί η μητέρα του ήταν «συνεχώς έγκυος» σύμφωνα με δικές του διηγήσεις. Εάν ως γιος κουβαλάει τραύματα της παιδικής του ηλικίας, ως πατέρας πρόσθεσε μια νέα πληγή, αυτή του αδικοχαμένου 37χρονου γιου του Γκιγιόμ το 2008.

Στα εξήντα τέσσερά του σήμερα μοιάζει να ξαναβιώνει τις παιδικές του παλικαριές, μόνο που αντί να τρέχει στους δρόμους της Σατορού, τρέχει από χώρα σε χώρα: Βέλγιο, Ρωσία, Ελβετία και Κόσοβο τελευταία, αποφεύγοντας να παρουσιαστεί στο δικαστήριο όπου δικαζόταν για οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Για την απουσία του στο δικαστήριο ο δικηγόρος του εξήγησε ότι είχε επαγγελματικό ραντεβού στο Κόσοβο για την προετοιμασία της νέας του ταινίας για το βίο και την πολιτεία του άλλου γαλλικού φαινομένου, του Ντομινίκ Στρος Καν!

«Θα απολογηθώ μόνο παρουσία της... βότκας μου», εξήγησε ο ίδιος αστειευόμενος εν τη απουσία του δικηγόρου του.

Την Πρωτοχρονιά πάντως για πάνω από μισή ώρα μίλησε στο τηλέφωνο με τον Φρανσουά Ολάντ. Δεν έγινε γνωστό ποιος είχε την πρωτοβουλία, ο Ντεπαρντιέ όμως έμοιαζε να παίρνει την εκδίκησή του.

Με τον Πάπα

«Μιλάει στο τηλέφωνο με το Γάλλο πρόεδρο και εναγκαλίζεται ως ίσος προς ίσον τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον αγαπάει ο Σαρκοζί, πηγαίνει στον Σαρκοζί, τον αγαπάει ο Πούτιν, πηγαίνει στον Πούτιν και εάν διάβασε τα κείμενα του Αγίου Αυγουστίνου στην Παναγία των Παρισίων είναι γιατί του το ζήτησε προσωπικά ο Πάπας», συνοψίζει ο παιδικός του φίλος.

Η μικρή του κόρη, Ροξάν, συνόψισε στον Τύπο με το δικό της τρόπο την κατάσταση που βίωσε ο πατέρας της.

«Εάν θέλησε να φύγει από τη Γαλλία, είναι γιατί ένιωθε έλλειψη προσοχής και αγάπης. Οταν νιώθει ότι τον απορρίπτουν, γίνεται προκλητικός και προσπαθεί να μοιάσει με αυτούς που τον φοβίζουν...

Κατηγορείται σαν να έχει κάνει έγκλημα, ο πατέρας μου όμως είναι ένας άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε σεβασμό και όχι υβρεολόγια».

Η νεαρή Ροξάν αναφέρεται στη μάχη που είδε να ξετυλίγεται μπρος στα μάτια του κόσμου έκπληκτα από τη βιαιότητα του λόγου.

Αυτός που υποδύθηκε όσο κανείς άλλος τον ποιητή του έμμετρου λόγου Cyrano de Bergerac, κατόρθωσε να χωρίσει τη Γαλλία σε δύο στρατόπεδα.

Επιθέσεις

Η ειρωνεία είναι ότι τη σκληρότερη επίθεση τη δέχτηκε από το συνάδελφό του ηθοποιό Φιλίπ Τορεντόν, ο οποίος ετοιμάζεται μάλιστα να υποδυθεί και ο ίδιος το ρόλο του Cyrano. Μέσα από τις σελίδες της «Λιμπερασιόν», ο Τορεντόν δεν δίστασε να απευθύνει σκληρή επιστολή-λίβελο ξεκινώντας με ένα «Αλό Ζεράρ, τι γίνεται, είσαι τσατισμένος;».

Την απάντηση στον Τορεντόν την έδωσε την επομένη η Κατρίν Ντενέβ, επίσης μέσα από τη«Λιμπερασιόν»:

«Βούλωσ' το, πάρε τον παρά σου και εξαφανίσου...με ποιο δικαίωμα και μέσα από ποια δημοκρατική ανησυχία θρέφεις το βρομερό αυτό κατηγορητήριο;» του είπε.

Ο Ντεπαρντιέ, που έχει γυρίσει επτά ταινίες με την Ντενέβ, έχει εκφράσει το θαυμασμό του γι' αυτή λέγοντας: «Είναι πολεμίστρια, γιατί έχει το σπάνιο κουράγιο τού να τολμά να εκτίθεται».

Ετσι είναι σίγουρο ότι όπου και εάν βρέθηκε ήπιε στην υγειά της, διαπιστώνοντας ότι κάποιοι ακόμα στην πατρίδα τον αγαπούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Ρωσία