Έντυπη Έκδοση

Χάρηκαν Πούτιν και αναλυτές

«Μερσί, Ντεπαρντιέ», είπαν ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι από την αρχή αντέκρουσαν την πρόταση Ολάντ για τη φορολογία κατά 75% του τμήματος του εισοδήματος άνω του ενός εκατομμυρίου.

Με επιχειρήματα υποστήριζαν ότι μια τόσο υψηλή φορολογία ήταν επικίνδυνη για την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό και αποθαρρυντική για την επιχειρηματικότητα.

Ετσι θεώρησαν ότι η περιπέτεια Ντεπαρντιέ, με όλο τον τηλεοπτικό σάλο που προκάλεσε, έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν και οι δικές τους απόψεις. Η Λοράνς Παριζί, επικεφαλής του Σύνδεσμου των εργοδοτών (Medef), εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι το 75% κινδυνεύει να μετατραπεί «σε μειωτικό σύμβολο της Γαλλίας στο εξωτερικό».

Στις 29 Δεκεμβρίου όμως το Συνταγματικό Συμβούλιο ήλθε να δώσει νέα τροπή στα πράγματα, κρίνοντας ότι το 75% είχε δημευτικό χαρακτήρα και επομένως ήταν αντισυνταγματικό. Ετσι η κυβέρνηση ανασκουμπώθηκε για να βρει νέα λύση, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ζερόμ Καϊζάκ υποσχέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

«Μερσί, Ντεπαρντιέ» μοιάζει να είπε και ο Πούτιν, γιατί οι τυμπανοκρουσίες για τον νέο Ρώσο πολίτη απέσπασαν την προσοχή από το νόμο «αντι-Magnitski» που θέσπισε στις 28-12 με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου και πέρασε απαρατήρητος.

Πρόκειται για την απάντηση του Κρεμλίνου στο νόμο «Magnitski» των ΗΠΑ, μέσω του οποίου επιβάλλουν κυρώσεις στους Ρώσους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη δολοφονία του δικηγόρου (για τα φορολογικά) Serguei Magnitski το 2009 σε φυλακή της Μόσχας.

Με το δικό του νόμο ο Πούτιν παίρνει σειρά μέτρων κατά των Αμερικανών, συντάσσοντας μια λίστα των ανεπιθύμητων στο ρωσικό έδαφος, απαγορεύοντάς τους την υιοθεσία Ρώσων ορφανών και απαγορεύοντας μεταξύ άλλων στους Ρώσους υπηκόους με διπλό διαβατήριο να διευθύνουν την όποια ΜΚΟ στη Ρωσία.

Μια ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου, την ίδια στιγμή που μέσω της υπόθεσης Ντεπαρντιέ επιχειρείται να δοθεί ένα άλλο πρόσωπο στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Vladimir Mau, διευθυντή της Ακαδημίας Οικονομικών και Διοίκησης, «με την απόδοση της ρωσικής ιθαγένειας στον Γάλλο ηθοποιό, η Ρωσία δείχνει ότι έχει σήμερα μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα απ' ό,τι η Ευρώπη».

Τώρα που κόπασαν τα άσματα για τον Ντεπαρντιέ, οι Ρώσοι κατεβαίνουν την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στους δρόμους, για να διαδηλώσουν κατά του νόμου «αντι-Magnitski» του Πούτιν και να δώσουν νέα πνοή στην αντίσταση κατά της πολιτικής του. Ο Ντεπαρντιέ έχει προσκληθεί, αλλά δεν έδωσε απάντηση...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία