Έντυπη Έκδοση

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ

Η Τέχνη εξευγενίζει την ανθρωπότητα

«Η Τέχνη έχει σταλή εξ ουρανού προς εξέλιξιν της ανθρωπότητος. Είναι μεγάλη και ευγενής και δεν ανέχεται συρμούς, διότι ο συρμός αλλάζει. Η αποστολή της είναι να οδηγή τους ανθρώπους και όχι να διευθύνεται απ' αυτών. Είναι η Τέχνη θεία. Μόνον οι ψευδείς ιερείς της κάμνουν χρήσιν της μόδας διά να πλουτίσουν. Η Τέχνη δεν έχει ανάγκην εκατομμυρίων, ο μόνος σκοπός της είναι ο εξευγενισμός της ανθρωπότητος».

Επειτα από έναν και πλέον αιώνα τα έργα του εξακολουθούν να αιχμαλωτίζουν το βλέμμα δημιουργώντας μέσα σου ευφορία, νοσταλγία και χαρμολύπη.Το αισθάνεσαι περιτριγυρίζοντας την έκθεση «Νικόλαος Γύζης: ο μεγάλος ζωγράφος» με ελαιογραφίες, ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, «ζελατίνες», διπλώματα, στο Ιδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9, τηλ. 210 3611206). Το ανθρώπινο «τοπίο» κυρίαρχο, ιδίως η οικογένεια, τα παιδιά, τα πορτρέτα, χωρίς να λείπουν εικόνες θρησκευτικού ή αλληγορικού χαρακτήρα («Κρυφό Σχολειό», «Παιδικοί αρραβώνες», «Ο ζαχαροπλάστης», «Παππούς και εγγονός», «Η Ιστορία» κ.ά.).

Με βασικό κορμό προερχόμενο από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (σ' αυτήν έχει γίνει δωρεά 196 έργων του από την οικογένεια Γύζη) η έκθεση περιλαμβάνει επίσης κομμάτια από άλλα ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Τάκης Μαυρωτάς, Κωνσταντίνος Διδασκάλου (έως 3 Φεβρουαρίου).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Κύριο θέμα
Ο άγνωστος Γύζης -οι χαμένες επιστολές του