Έντυπη Έκδοση

Το πάρτι των hedge funds

Χαράς ευαγγέλια για τα μεγάλα hedge funds που είδαν το 2012 τις αποδόσεις να εκτοξεύονται. Ενα από τα μεγαλύτερα hedge funds που συμμετείχαν στη διαδικασία επαναφοράς των ελληνικών ομολόγων, το Third Point, έβγαλε κέρδη 500 εκατ. ευρώ. Τώρα λέει ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες.

Συνολικά τα hedge funds από αυτή τη διαδικασία έβγαλαν περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα Finan-cial Times (F.Τ.), χάρη στην ευνοϊκή ρύθμιση της μέσης τιμής κοντά στο 34% της ονομαστικής (34 σεντς του ευρώ) -έναντι 28% που είχε αρχικά υπολογιστεί (28 σεντς).

Το Third Point του 51χρονου Νταν Λομπ διπλασίασε τα κέρδη του, αφού είχε αγοράσει στα 17 σεντς το καλοκαίρι. Το Adelante Asset Manage-ment αγόρασε προς 12,5 σεντς κι αποκόμισε κέρδος πάνω από 70%, ενώ παρόμοια κέρδη έβγαλαν κι άλλα hedge funds (π.χ. Moore Capital και Greylock Capital).

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ των F.Τ. με τίτλο «The great Greek gamble»: «Η προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με επικεφαλής 15 hedge funds (στα παρασκήνια ενός επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις αρχές Δεκεμβρίου) ήταν το καθοριστικό ραντεβού για το παζάρι στην τιμή επαναγοράς που έκλεισε κοντά στα 34 σεντς ώστε να είναι ελκυστική»

Η Third Point έβγαλε για τους επενδυτές της απόδοση 22,1% το 2012, σε σύγκριση με το 5% του μέσου hedge fund, στη λίστα του Bloomberg, όταν το 2011 είχε αρνητική απόδοση (-2,3%).

Πρώτο hedge fund σε αποδόσεις για το 2012 στο «top 100» του Bloomberg είναι το Metacapital Mortgage Opportunities με απόδοση 38%, έναντι 24% ένα χρόνο πριν. Από το 2008 που δημιουργήθηκε έχει αποδόσεις 520%.

Ο 49χρονος Ντίπακ Ναρούλα εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac, που απορρόφησε κρατικό πακέτο σωτηρίας 140 δισ. δολ. το 2008, για να καλύψει τα «κόκκινα δάνεια» εκατομμυρίων Αμερικανών, επενδύοντας σε τίτλους συνδεδεμένους με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το Metacapital ακολουθεί στη λίστα το Pine River Fixed Income Fund, το οποίο κι αυτό «έπαιξε» με τα ομόλογα στεγαστικών δανείων δίνοντας απόδοση 33%.

Νέοι φόβοι από τη φούσκα ομολόγων

Στην αγορά κρατικών ομολόγων αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για φούσκα έτοιμη να σκάσει. Το 2012 είχαν απόδοση 5,7% κατά μέσο όρο παγκοσμίως, ξεπερνώντας το 5,4% που είναι ο μέσος όρος της 15ετίας του σχετικού δείκτη Global Broad Market της Bank of America/Merrill Lynch. Υπεραποδόσεις κατά μέσο όρο 15,6% πρόσφεραν τα ριψοκίνδυνα ομόλογα «junk bonds», με χαμηλές αξιολογήσεις.

Στην κορυφή βρέθηκαν οι εκδόσεις των «προβληματικών» κρατών της Ευρώπης. Πρώτα στη λίστα το 2012 ήταν τα 10ετή ελληνικά ομόλογα που ενισχύθηκαν κατά 97,3% κι ακολουθούν Πορτογαλία (57%) και Ιταλία (21%), με το ράλι να συνεχίζεται και τη νέα χρονιά...

Οι κεντρικοί τραπεζίτες διεθνώς διοχέτευσαν πάνω από 16 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία και τις τράπεζες για να αποφύγουν τα χειρότερα μετά το πιστωτικό κραχ του 2007-08. Διατήρησαν τα επιτόκια παγκοσμίως σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σχεδόν κοντά στο μηδέν, προσφέροντας φθηνό χρήμα στους διεθνείς «παίκτες».

Οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωζώνης οδήγησαν μεγάλο μέρος του πλούτου στα «ασφαλή καταφύγια» των κρατικών ομολόγων ισχυρών χωρών, όπως ΗΠΑ και Γερμανίας, ρίχνοντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά και στέλνοντας τις τιμές των ομολόγων στα ύψη.

Πιο ριψοκίνδυνα

Αλλά μετά το καλοκαίρι παρατηρείται στροφή ξανά στα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, εξαιτίας των χαμηλών τιμών, αλλά και της αίσθησης ότι τα χειρότερα πέρασαν για το ευρώ.

Ετσι από τον Αύγουστο παρατηρείται φυγή από τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα που ανεβάζουν τις αποδόσεις (σε 1,9% από 1,4%), επηρεάζοντας αναλόγως την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου έχει ενισχυθεί από το 1,2 το καλοκαίρι στο 1,30-1,32.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2012, τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ έσπασαν ισχυρές τεχνικές στηρίξεις, σηματοδοτώντας το τέλος της ανοδικής τάσης. Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Fed ανακοίνωσε το QE3, που έδωσε θάρρος στους κερδοσκόπους. Οι θέσεις long στα futures στην αγορά ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε, δίνοντας στις εμπορικές τράπεζες τη δυνατότητα... να παίξουν δυνατά στην αγορά.

Εφτασαν στην τελική κορύφωσή τους στις 7 Δεκεμβρίου κι από τότε έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα ανεβάζοντας τις αποδόσεις. Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, τεχνικά πέρασαν κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών κι από τότε δεν έχουν καταφέρει να τον ξεπεράσουν.

Οι αγορές ομολόγων σε μεγάλο βαθμό χειραγωγούνται από τις κεντρικές τράπεζες. Κι όσο ενεργούν σαν «μαξιλάρι» στην αγορά, οι επενδυτές στηρίζονται σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας: νομίζουν ότι η αγορά ομολόγων απλά δεν μπορεί να συντριβεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα