Έντυπη Έκδοση

Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!

Απόγνωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε πολλούς καρκινοπαθείς που μεταβαίνουν στο «Μεταξά» για θεραπείες, καθώς το νοσοκομείο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις είτε σε φάρμακα είτε σε υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τις θεραπείες τους.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί συγγενείς αναγκάζονται ακόμη και να αναζητούν μόνοι είτε τα σκευάσματα είτε π.χ. αντλίες απαραίτητες για την έγχυση των φαρμάκων.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα μέλη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών, πως στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα απουσιάζουν ακόμη και φθηνά σκευάσματα, απολύτως απαραίτητα όμως για τη σωτηρία των αρρώστων.

Ελλείψεις

Για μεγάλα χρονικά διαστήματα λείπει από το νοσοκομείο αλλά και από τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας το πάμφθηνο φάρμακο ετοποσίδη (κοστίζει μόλις 40 ευρώ), άκρως απαραίτητο για τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων. Οπως λένε οι γιατροί: «Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει νέους άνδρες και με την κατάλληλη αγωγή είναι πλήρως ιάσιμος. Με την καθυστέρηση της έναρξης της αγωγής όμως έρχονται οι μεταστάσεις».

Μόλις πρόσφατα η διοίκηση του νοσοκομείου αποκατέστησε το πρόβλημα κάνοντας εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ.

Και οι δυσκολίες για τους καρκινοπαθείς δεν τελειώνουν εδώ, καθώς σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το φάρμακο αλλά λείπει η συσκευή-αντλία για τη χορήγησή του.

Οι γιατροί καταγγέλλουν

Οι γιατροί κατηγορούν τη διοικήτρια του νοσοκομείου ότι τους επιρρίπτει ευθύνες επειδή δίνουν στους ασθενείς γνωματεύσεις ώστε να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από τις αντλίες που οι ίδιοι υποχρεώνονται να αγοράσουν.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Μαραγκάκη, από την άλλη, αφήνει αιχμές ότι οι γιατροί παρατύπως δημιούργησαν ένα έντυπο (όπως λέει, ειδικό μπλοκ που φέρει το λογότυπο του «Μεταξά» αλλά δεν εγκρίθηκε από το νοσοκομείο), προκειμένου να κατευθύνουν τους ασθενείς σε συγκεκριμένες αντλίες άρα και φάρμακα.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αντλίες κοστίζουν περίπου 40 ευρώ για κάθε χημειοθεραπευτικό σχήμα.

Ερευνα

Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως η διοίκηση του νοσοκομείου προτίθεται να πραγματοποιήσει ΕΔΕ, ενώ ο επικεφαλής της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Ευδοκιμίδης αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστώσει ποια φάρμακα αλλά και τι υγειονομικό υλικό λείπει από τα ράφια του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μ' αυτά και μ' αυτά το τελευταίο διάστημα στο «Μεταξά» επικρατεί έντονος εκνευρισμός μεταξύ ασθενών και γιατρών, αλλά και μεταξύ γιατρών και διοίκησης του νοσοκομείου. Θύματα φυσικά και πάλι οι άρρωστοι, που περιμένουν είτε να βρούνε το φάρμακό τους είτε να πάρουν σειρά για να κάνουν χημειοθεραπείες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας