Έντυπη Έκδοση

Καπελέρης: Πήρα ονόματα, δεν πήρα εντολή για πλήρη έλεγχο

Εκθετο ως προς την περαιτέρω διερεύνηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής με βάση ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, αφήνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων ο Ιωάννης Καπελέρης.

 

Ουδέποτε

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ μπορεί ουσιαστικά χθες να επανέλαβε όσα έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν για τη σχέση του με τη λίστα Λαγκάρντ, επεσήμανε όμως -κατά πληροφορίες- ότι ουδέποτε ο τότε υπουργός Οικονομικών τού ζήτησε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση σε ορισμένα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, αν και υπήρχαν υπόνοιες φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, στις γραπτές εξηγήσεις που κατέθεσε με την ιδιότητα του υπόπτου, ο προκάτοχος του Ιω. Διώτη υποστήριξε εκ νέου πως ουδέποτε έλαβε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ είτε σε ψηφιακό δίσκο (cd), είτε σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή αποθήκευσης δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να εξήγησε ότι η μόνη σχέση που είχε με τη λίστα είναι ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε μία εκτυπωμένη σελίδα, στην οποία αναγράφονταν περίπου δέκα ονόματα.

Η σελίδα αυτή ούτε μπορούσε να πρωτοκολληθεί ούτε να αποτελέσει βάση ελέγχου, φέρεται να ανέφερε στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, προσθέτοντας ότι επέστρεψε το επίμαχο έγγραφο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, με τη σημείωση ότι υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής. Αλλωστε, όπως έχει εξηγήσει ο Γ. Καπελέρης και στο παρελθόν, «από την ανεπίσημη έρευνα των 10 ονομάτων διαπίστωσα ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν, δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό».

Εξ αντανακλάσεως

Και ενώ ο τότε πολιτικός του προϊστάμενος, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι τέλη του 2010 με αρχές του 2011 ζήτησε να διερευνηθούν περαιτέρω τα ονόματα αυτά, ο Γ. Καπελέρης φέρεται να υποστηρίζει στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι «δεν μου δόθηκε εντολή για πλήρη έλεγχο».

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ρίχνει όμως «καρφί» και προς άλλες κατευθύνσεις, μετά την κλήτευσή του για συμπληρωματική κατάθεση αναφορικά με το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου από κοινού.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται να στρέφεται και προς την πλευρά του διαδόχου του, Ιωάννη Διώτη, ο οποίος αναμένεται σήμερα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων. Λέει: «Πάντα ενεργούσα στο πλαίσιο των καθηκόντων μου και θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να αποδίδονται σ' εμένα ευθύνες άλλων. Αλλωστε, ευθύνες εξ αντανακλάσεως δεν υπάρχουν, ούτε αναγνωρίζονται από το νόμο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΔΟΕ
Λίστα Λαγκάρντ