Ηλεκτρονική Έκδοση

Μελέτη της «Who Profits?» από τη Συμμαχία των Γυναικών για την Ειρήνη με έδρα το Τελ Αβίβ

«Ποιός αποκομίζει κέρδη» από την εκμετάλλευση παλαιστινίων εργαζομένων σε ισραηλινούς εποικισμούς;

Οι εταιρείες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δραστηριότητές τους σε ισραηλινούς εποικισμούς με τον ισχυρισμό ότι προσφέρουν θέσεις εργασίας σε παλαιστίνιους εργαζόμενους προσπαθούν «να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ισραηλινή κατοχή και τις καθημερινές δυσκολίες των Παλαιστινίων» αναφέρει μελέτη της Who Profits? (Ποιός αποκομίζει κέρδη;) ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Συμμαχίας των Γυναικών για την Ειρήνη με έδρα το Τελ Αβίβ.

Οι επιχειρήσεις των εποικισμών αποκομίζουν κέρδη από την κατοχή της παλαιστινιακής γης και την εκμετάλλευση των παλαιστινιακών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Απολαμβάνουν οικονομικά και φορολογικά προνόμια από την ισραηλινή κυβέρνηση κι έχουν πρόσβαση σε φθηνό παλαιστινιακό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, ωφελούνται από τη χαλαρή εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και περιβαλλοντικής πολιτικής του Ισραήλ. Συνεπώς δεν πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά τους εκπροσώπους τους όταν αυτοί ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των παλαιστινίων εργαζομένων, αναφέρει η έκθεση.

Συνοπτικά η μελέτη της Who Profits? αναφέρει:

Εκμετάλλευση

Το 2011 περίπου 37.000 παλαιστίνιοι εργάστηκαν σε σκληρές συνθήκες στους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στις βιομηχανίες των εποικισμών καταγράφονται τερατώδεις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων επειδή εκεί δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί εργασίας που ισχύουν στο Ισραήλ. Για παράδειγμα, οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στους εποικισμούς παίρνουν πολύ λιγότερα απ' ό,τι ορίζει ο ισραηλινός βασικός μισθός. Επιπλέον οι μισθοί τους συχνά παρακρατούνται, δεν γίνονται σεβαστά τα κοινωνικά τους δικαιώματα και εκτίθενται σε κινδύνους στο χώρο εργασίας.

Προκειμένου να εργαστεί ένας Παλαιστίνιος σε εποικισμό είναι αναγκασμένος να κάνει αίτηση για άδεια εργασίας στην Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση, ένα στρατιωτικό σώμα που επιβλέπει την κατοχή της Δυτικής Όχθης. Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, γνωστή και ως Σαμπάκ, πρέπει να εγκρίνει την άδεια και μπορεί να την ακυρώσει οποιαδήποτε στιγμή. Η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές ή πολιτικές δραστηριότητες είτε των εργαζομένων είτε μελών της οικογένειάς τους μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της άδειας εργασίας.

Δέκα χιλιάδες από τους παλαιστίνιους εργαζόμενους στους εποικισμούς δεν διαθέτουν άδεια εργασίας. Εργάζονται κυρίως στην Κοιλάδα του Ιορδάνη κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς και ορισμένοι είναι παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Περιορισμοί

Οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργάζονται σε εποικισμούς. Μια αδημοσίευτη έκθεση του 2011 του Δρ. Ματζίντ Σμπέιχ -που παραθέτει η μελέτη της Who Profits?- αποκαλύπτει ότι το 82% των παλαιστινίων εργαζομένων θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στον εποικισμό αν είχαν εναλλακτική λύση. Ωστόσο η παλαιστινιακή αγορά εργασίας δεν είναι σε θέση να παράσχει αρκετές θέσεις εργασίας επειδή η οικονομία είναι κατεστραμένη ύστερα από 45 χρόνια ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής. Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαίες οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο το ισραηλινό σύστημα διοικητικών και κάθε τύπου περιορισμών αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2012.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Παλαιστίνη υποφέρει επίσης από την οικονομική πρόσδεση στις συμφωνίες του Όσλο που επιβάλλουν σκληρούς περιορισμούς στον κλάδο των κατασκευών, των εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων από και προς τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Αυτή η εμπορική συμφωνία δεν προάγει στην πραγματικότητα το ελεύθερο εμπόριο, αλλά αντίθετα στοχεύει στην προστασία των ισραηλινών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων από τον ανταγωνισμό από τις τοπικές παλαιστινιακές βιομηχανίες. Επιπλέον αυτή η κατάσταση εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης παλαιστινιακής οικονομίας και κρατάει την αγορά στην ομηρία του Ισραήλ και των ξένων επιχειρήσεων.

Ανάληψη ευθύνης

Οι επιχειρήσεις των εποικισμών είναι υπεύθυνες για τον τρόπο λειτουργίας τους έναντι των Παλαιστινίων και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Τα στοιχεία της Who Profits? παρέχουν μια εκτενή επισκόπιση των εταιρειών που επιχειρούν σε εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της SodaStream, της οποίας η βασική παραγωγική μονάδα βρίσκεται στο Μισόρ Αντουμίν, μια βιομηχανική ζώνη μέσα σε παράνομο εποικισμό στη Δυτική Όχθη.

Ο Ρίτσαρντ Φολκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, αναφέρθηκε πρόσφατα στις δραστηριότητες μιας σειράς εταιρειών σε εκθεσή του προς το Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Ο Φολκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Veolia, μια γαλλική εταιρεία που κατέχει και διαχειρίζεται τη χωματερή Τόβλαν στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην εταιρεία προϊόντων αισθητικής Ahava που διαθέτει εργοστάσιο στον εποικισμό Μίτζπε Σαλέμ και χρησιμοποιεί παλαιστινιακές φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές από τη Νεκρά Θάλασσα, τη Mul-T-Lock/Assa Abloy που διαθέτει εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη Μπάρκαν και τη Cemex, ιδιοκτήτρια των Ισραηλινών Βιομηχανιών Readymix με εργοστάσια σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Ο Φολκ ζήτησε τη "σθεναρή συνέχιση των πρωτοβουλιών για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και επιβολή κυρώσεων" (BDS) των εταιρειών που αναφέρονται στην έκθεσή του μέχρις ότου ευθυγραμμίσουν την πολιτική και τις πρακτικές τους με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανονισμούς.

Εξάλλου το σύνολο των παλαιστινιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, των πολιτικών κομμάτων και σχεδόν όλες οι κοινωνικές παλαιστινιακές οργανώσεις υποστηρίζουν την έκκληση για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ.

Πηγή: Electronic Intifada

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ισραήλ