Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιπλοκές στο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ

Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου οι υπουργοί οικονομικών συζητούν το θέμα

Μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έκανε το 2012 η Ευρωζώνη για την αναχαίτιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, το σχέδιο που επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να ενισχύει άμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε χώρες με προβλήματα δημόσιου χρέους, θα μπορούσε να υπονομευθεί από τεχνικές επιπλοκές αλλά και τους εκ των υστέρων ενδοιασμούς των κυβερνήσεων, εκτιμάται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αναφέρει πως ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξήγησε πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξαντλούσε τις δανειοδοτικές δυνατότητες του ταχύτερα από ό,τι η χορήγηση δανείων προς κυβερνήσεις, κάτι το οποίο είναι ο συνήθης ρόλος του Ταμείου.
   Για παράδειγμα η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση με 60 δις ευρώ μιας τράπεζας από τον ΕΜΣ θα ήταν ανάλογη με την δανειοδότηση μιας κυβέρνησης με 180 δισ. ευρώ, ενώ εάν η κυβέρνηση αναλάβει μέρος της ευθύνης το ποσό θα μειωνόταν σε 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal.
   Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, εμμένουν στη θέση πως οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν οικονομική ενίσχυση προς τις τράπεζες αλλά και να εγγυώνται τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
 Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη συνεδρίαση του Eurogroup.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες