Έντυπη Έκδοση

Στα δύσκολα φαίνεται η ποιότητα

Με 52.000 ευρώ το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μόλις στα 52.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013.

Παρ' όλα αυτά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, συνθέτης και πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, κατάφερε να συμπεριλάβει σ' αυτό 40 εκδηλώσεις-παραγωγές, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, πάντα με στόχο την ποιότητα. Δηλώνει την πεποίθησή του ότι η φετινή χρονιά θα είναι αισιόδοξη, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Υπογραμμίζει όμως ότι τα 52.000 ευρώ δεν είναι ένα ποσό που θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε έναν οργανισμό όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με το ρόλο και το κύρος του.

«Δεν είναι για να χαιρόμαστε. Είναι για να κλαίμε. Είναι έγκλημα να πει κάποιος κάντε πρόγραμμα με 50.000 ευρώ. Ομως αυτά είναι τα δεδομένα και μ' αυτά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», λέει. Υπογραμμίζει ότι η σύνθεση ενός καλλιτεχνικού προγράμματος με τόσο λίγα χρήματα οφείλεται κυρίως στους φίλους. «Στα δύσκολα φαίνεται η ποιότητα των καλλιτεχνών, καθώς μειώνουν τις απαιτήσεις τους και δέχονται να πληρωθούν μετά από καιρό. Εχουν βέβαια και αυτοί την ανάγκη να παρουσιάσουν συνολικά τη δουλειά τους», τονίζει. Χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «καλό, όχι γιατί μπορέσαμε να το κάνουμε με λίγα χρήματα, αλλά γιατί είναι αποτέλεσμα της ικανότητας και της αυταπάρνησης των καλλιτεχνών». Διευκρινίζει ότι προσπάθησαν να κάνουν ένα πρόγραμμα με λίγα χρήματα, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παγιωθεί. Γίνεται προσπάθεια η μία παραγωγή να στηρίζει την επόμενη. Ετσι, το «Σικάγο» του Σταμάτη Φασουλή, με μέσο όρο 1.000 θεατές ανά παράσταση, αποτελεί μία σημαντική ένεση με τους 17.000 θεατές του μέχρι τώρα.

Ο Γ. Μ. Λαζαρίδης έχει εμπιστοσύνη στη συνεχή ροή θεατών. «Τα "αιμοπετάλιά" μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση», σχολιάζει. Στο πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2013 προχώρησε σε πλήθος συνεργασιών με φορείς και παράλληλες δράσεις. Φέτος το ΜΜΘ συνεργάζεται με τις πρεσβείες της Φινλανδίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Αζερμπαϊτζάν, με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Βουλής, με το «Τρένο στο Ρουφ», με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη «MINOS ΕΜΙ», αλλά και με τη «Universal», για την προβολή τριών ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin, τους Queen και τους Rolling Stones.

Στη στρατηγική του προγράμματος ακολουθήθηκαν τρεις άξονες: εξασφάλιση παραστάσεων με διεθνές κύρος και ακτινοβολία, διασφάλιση εμπορικότητας και ποιότητας, αξιοποίηση πρόσφατων νεοτερισμών και θεσμών - θεματικοί κύκλοι, ενότητες, παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικό έργο.

Από το συνδυασμό όλων αυτών προκύπτει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκθεση «Μουσική Παιδεία & Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα», το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες», τη Μαρινέλλα με τον Κώστα Χατζή, τον Γιάννη Πάριο, τη ροκ όπερα «Alexander» σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη, την όπερα «Ιφιγένειας Διαδρομή», σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Θεσσαλονίκης και συνεργασία με την Πειραματική Ομάδα Καλλιτεχνών «Ελληνική Οπερα», τον Μάνο Πυροβολάκη με τη Χριστίνα Παντελή και την Ελενα Χριστοδούλου, την παράσταση «Απατεώνες και Τζέντλεμεν» με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη και Κατερίνα Παπουτσάκη, τις Λόλα και Αννη Τότσιου, και γκαλά όπερας.

i info

Οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.tch.gr του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός