Έντυπη Έκδοση

Το κεφάλαιο

Capital. Γαλλία, 2012. Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς. Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Ζαν-Κλοντ Γκρουμπέργκ. Ηθοποιοί: Γκαντ Ελμαλέχ, Γκάμπριελ Μπερν, Νατάσα Ρενιέ, Ιπολίτ Ζιραρντό. 113'

Ο παραλογισμός του καπιταλιστικού συστήματος, ειρωνική ματιά πάνω στην πρόσφατη οικονομική κρίση, μέσα από την ιστορία ενός νέου που καταφέρνει με διάφορα, συχνά απάνθρωπα, μέσα να αναλάβει τον έλεγχο μιας μεγάλης τράπεζας.

*** ½

Υστερα από το διαβρωτικό «Τσεκούρι» του, ο Κώστας Γαβράς επιστρέφει με ακόμη ένα πολιτικό θρίλερ, τη φορά αυτή τοποθετημένο στο χώρο των επιχειρήσεων και του χρήματος, χώρο που έχει οδηγήσει στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία ενός φιλόδοξου, κυνικού νέου, ο οποίος από απλός υπάλληλος σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα καταφέρνει, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, να ανεβεί στην κορφή και να αναλάβει τη διεύθυνση της επιχείρησης, ξεγελώντας ακόμη και τους Αμερικανούς συνεργάτες του.

Παρ' όλο που «Το κεφάλαιο» είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της Στεφάν Οσμόντ, ο τίτλος της ταινίας, εξαιτίας του θέματός της, παραπέμπει και στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ. Ο Γαβράς καταγράφει, με λεπτομέρεια, ειρωνεία αλλά και σατιρική συχνά διάθεση, τους περίπλοκους μηχανισμούς πίσω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ, παράλληλα, δημιουργεί και το απαραίτητο σασπένς, καταγράφοντας τον αγώνα του κυνικού, αδυσώπητου πρωταγωνιστή του να φτάσει στο στόχο του, είτε μέσα από τις ίντριγκες στη δική του τράπεζα είτε μέσα από εκείνες με τους ξένους υποστηρικτές του. Στον αγώνα του αυτό, ο κυνικός, χωρίς ηθικές αξίες, ήρωάς του (μια πολύ εντυπωσιακή ερμηνεία από τον τον Γκαντ Ελμαλέχ) δεν διστάζει να παίζει με τη μοίρα των ανθρώπων γύρω του αλλά και να απολύσει πάνω από δέκα χιλιάδες εργαζομένους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός