Έντυπη Έκδοση

Επέλαση Ελλήνων στη Γερμανία

Ούτε μια ούτε δύο. Τέσσερις ελληνικές ταινίες θα συμμετάσχουν στο FORUM του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7-17/2).

Η θεματολογία του δημοφιλούς τμήματος, που φέτος περιλαμβάνει 41 ταινίες, καταπιάνεται με τις κοινωνικές αναταραχές την περίοδο των αλλαγών, καθώς και με την προσπάθεια εξεύρεσης νέων σταθερών στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν είναι ν' απορεί κανείς λοιπόν που η Ελλάδα έχει έντονη παρουσία...

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι τυχεροί:

* «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου (η οποία απέσπασε πέρυσι το πρώτο βραβείο στο τμήμα Works in Progress του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι). Πρωταγωνιστεί ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος, διαισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σ' ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας.

*Η «Κόρη», τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, έχει ήδη προβληθεί στις αίθουσες: μια 14χρονη απάγει ένα αγοράκι για να τιμωρήσει τον πατέρα του, συνεταίρο του δικού της πατέρα, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο για την οικονομική του καταστροφή. Μέσα από την ιστορία του κοριτσιού, ο Αναστόπουλος θίγει το φλέγον ζήτημα της κρίσης αξιών, σε μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται αφάνταστα σε όλους τους τομείς.

* «Fynbos»: Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Χάρη Πατραμάνη, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Νότια Αφρική, που αφηγείται την ιστορία ενός εργολάβου, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του σε μια πλούσια αλλά απομονωμένη περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου, με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία σαν μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί. Η ταινία σε λίγες μέρες θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Σλάμντανς.

* «Στο Λύκο». Η Χριστίνα Κουτσοσπύρου και ο Αραν Χιουζ μπλέκουν τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ και χρησιμοποιούν αλληγορικές εικόνες για να κάνουν ένα σχόλιο πάνω στη φτώχεια που εξαπλώνεται στον πυρήνα της Ευρώπης. Τέσσερις μέρες από τη ζωή ενός χωριού στην ορεινή Ναυπακτία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος