Έντυπη Έκδοση

Παραμύθια που τρέχουν

Τον τελευταίο καιρό κάτι τρέχει. Κυριολεκτικά. Πριν από λίγο καιρό, ξεκίνησε μια μεγάλη Παραμυθοδρομία σε όλη την Ελλάδα, με πρωταγωνιστές γνωστούς ολυμπιονίκες (μαραθωνοδρόμους, δρομείς και άλλους αθλητές) οι οποίοι, έως τον Δεκέμβριο του 2013, θα έχουν καλύψει μια απόσταση 2.013 χιλιομέτρων, μετά ζωντανής αφήγησης παραμυθιών! Αφού διασχίσουν 25 νομούς και 90 πόλεις, θα τερματίσουν στο Ακρωτήριο Ταίναρο (Λακωνία).

Ο Δημήτρης Αβούρης, αφηγητής παραμυθιών και υπεύθυνος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» Ο Δημήτρης Αβούρης, αφηγητής παραμυθιών και υπεύθυνος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» Το χορό σέρνει η πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 3.000 μ. στιπλ Ειρήνη Κοκκιναρίου, ενώ συμμετέχουν τμηματικά και άλλοι πρωταθλητές όπως η Πηγή Δεβετζή, η Μάγδα Γαζέα, ο Ανδρέας Δραγάτης, ο Χριστόφορος Μερούσης και ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος. Τους ακολουθούν, για μια απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου, αθλητές των Special Olympics και όποιος άλλος θέλει. Ηδη διανύθηκε η απόσταση από το Ορμένιο του Εβρου έως την Ορεστιάδα.

«Τι θα πει όμως Παραμυθοδρομία;» ρωτήσαμε το γνωστό αφηγητή παραμυθιών Δημήτρη Αβούρη, υπεύθυνο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» που διοργανώνει τη δράση.

«Ξεκινάμε στις 7 το πρωί, φτάνουμε στον προορισμό μας στις 9 (αφού διανύσουμε περί τα 20-25 χιλιόμετρα) και ύστερα, παρέα με τους πρωταθλητές, πάμε κατευθείαν στα σχολεία της περιοχής». Εκεί, ο Δημήτρης Αβούρης, αλλά και ντόπιοι αφηγητές, αφηγούνται παραμύθια στα παιδιά και οι αθλητές συζητούν μαζί τους για τον πρωταθλητισμό, τις προκλήσεις που οι ίδιοι αντιμετώπισαν, την ανάγκη για σωστή διατροφή, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα.

Αυτήν για παράδειγμα την Κυριακή, παρέα με την Πηγή Δεβετζή, θα ξεκινήσουν από την Καβάλα και αφού περάσουν από Δοξάτο, Δράμα, Σέρρες κ.λπ. θα καταλήξουν στις 28/1 στη Θεσσαλονίκη.

«Τα απογεύματα δίνουμε δωρεάν διαλέξεις σε κάθε πόλη για την αξία της θεραπείας μέσω τέχνης, αλλά και τη σημασία της αφήγησης παραμυθιών για την εκπαιδευτική και θεραπευτική διαδικασία», εξηγεί ο Δ. Αβούρης. Εκτός από σχολεία επισκέπτονται και τα νοσοκομεία της περιοχής.

Πράγματι, η σημαντικότερη συνεισφορά του «Οναρ» είναι πως τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιείται με προγράμματα art therapy στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, στα Ειδικά Σχολεία και σε φορείς ατόμων με αναπηρία.

Βασικό θεραπευτικό μέσον, για κάθε περίπτωση, είναι το ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Αφηγητές παραμυθιών, εκπαιδευτικοί, γονείς, γιατροί, ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το παραμύθι για την υποστήριξη των παιδιών αυτών. Πολλοί απ' αυτούς έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και είναι σήμερα ειδικοί μουσικοθεραπευτές, δραματοθεραπευτές και γελατοθεραπευτές. Πρόκειται για μια ομάδα 70-80 επαγγελματιών που εργάζονται εθελοντικά με τα παιδιά σε είκοσι πέντε νομούς της χώρας. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά αναπαριστούν λαϊκά παραμύθια και γράφουν τα δικά τους.

Ερευνες, μελέτες και βέβαια παραμύθια δημοσιεύονται στο «Παραμύθι», το τριμηνιαίο περιοδικό του «Οναρ» (τηλ. 210 7750653, www.onar-paidi.gr), το οποίο διανέμεται δωρεάν στα νοσοκομεία και τα Ειδικά Σχολεία, ενώ διατίθεται και συνδρομητικά για το ευρύ κοινό.

Μέχρι τώρα έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του φορέα περισσότερα από 15.000 άτομα. Κι όμως η Παραμυθοδρομία τους είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα. Μόνο ένα χορηγό επικοινωνίας έχουν, τη Forthnet.

«Απευθυνθήκαμε στον ΟΠΑΠ, το ΥΠΠΟ, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Αλλα ούτε καν μας απάντησαν...»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός