Έντυπη Έκδοση

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Φύσηξε... Βαρδάρης

Στην επιφάνεια φαίνεται πως επανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες μία παλαιότερη πρόταση αναφορικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εκείνη της «Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Την ίδια ώρα περίεργες «διαρροές», οι οποίες κλονίζουν το μέχρι τώρα σκηνικό που έχει διαμορφώσει η αδιάλλακτη στάση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, διακινούνται στην ΠΓΔΜ σχετικά με την ονομασία της χώρας με επίκεντρο τη λέξη «Βαρδάρης».

Στα Σκόπια εμφανίστηκε η εκδοχή της «Δημοκρατίας του Βαρδάρη» από κρατικά ελεγχόμενο μέσο ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Η πρόταση όμως της «Δημοκρατίας του Βαρδάρη» είναι η πρώτη εκδοχή που δεν περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και από ό,τι φαίνεται είναι και εκείνη που ικανοποιεί το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ, το οποίο εξαρχής είχε αντιδράσει στη «μακεδονοποίηση».

Η ηγεσία όμως της ΠΓΔΜ έχει «χτίσει» όλο το «οικοδόμημά» της στην τήρηση μιας άκρως εθνικιστικής γραμμής γύρω από τον όρο «Μακεδονία», σε βαθμό που ενδέχεται να διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, γυρίζοντας την πλάτη της τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει στο ζήτημα της ονομασίας.

Η Αθήνα πάντως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό κάθε τέτοιου είδους πληροφορία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση εντείνει τις πιέσεις της κυρίως προς την Ελλάδα για να δώσει ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου το ζήτημα της ονομασίας να έχει λυθεί προτού συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις αυξανόμενες εσωτερικές πιέσεις αφενός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), αφετέρου του Κόμματος Εθνικής Δημοκρατικής Αναγέννησης (NDP) αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA).

Εδαφικές αξιώσεις, στο μεταξύ, που καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και την Αλβανία και αποσκοπούν στην αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων με αφετηρία το Κοσσυφοπέδιο προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα προσβλέπει στη συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 29-30 Ιανουαρίου του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη της Ελλάδας και πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι της ΠΓΔΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ