Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ BALKAN PRIDE ΕΥΡΩΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

«Διπλή» πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της διοργάνωσης ενός Balkan Pride στη Θεσσαλονίκη το 2014, χρονιά που η πόλη θα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Η διοργάνωση του «Thessaloniki Pride» πέρσι το καλοκαίρι, κρίθηκε πολύ επιτυχημένη Η διοργάνωση του «Thessaloniki Pride» πέρσι το καλοκαίρι, κρίθηκε πολύ επιτυχημένη Ο λόγος είναι ότι η διοργάνωση του «Thessaloniki Pride» πέρσι το καλοκαίρι κρίθηκε ως πολύ επιτυχημένη, ενώ την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες των Βαλκανίων θεωρείται ότι μια τέτοια διοργάνωση θα συναντούσε δυσκολίες, κυρίως από τις αρχές.

Το θέμα τέθηκε στη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης ΒΑ.R.CO.D.Ε. (Balkan's Rainbow Colourful Dawn Emerges), που έγινε από τις 8 ώς τις 13 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 40 νέων από τη Ν.Α. Ευρώπη, εκπροσώπων του Λεσβιακού, Ομοφυλοφιλικού, Αμφισεξουαλικού και Τρανσεξουαλικού (ΛΟΑΤ) κινήματος στις χώρες τους. Το πρόγραμμα ΒΑ.R.CO.D.Ε. εμπίπτει στο πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση», της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός της συνάντησης η αξιολόγηση των μέχρι τώρα δράσεών τους και ο συντονισμός για τη δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού δικτύου.

Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος ήταν η ΜΚΟ Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, που επιδεικνύοντας ευαισθησία στα ΛΟΑΤ ζητήματα κάλεσε το «Thessaloniki Pride» να το οργανώσουν μαζί. Η ανταπόκριση των ΛΟΑΤ οργανώσεων από τη ΝΑ Ευρώπη ήταν μεγάλη, για πρώτη φορά επιχειρήθηκε μια τέτοιου είδους και βεληνεκούς συνάντηση.

Και ακτιβιστές

Ετσι, πέραν των συμμετοχών από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στο ΒΑ.R.CO.D.Ε. πήραν μέρος ακτιβιστές και ακτιβίστριες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία -με ξεχωριστό συμμετέχοντα από το Κοσσυφοπέδιο- και την Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης συμφώνησαν πως η διοργάνωση του Balkan Pride στη πόλη είναι κάτι εφικτό, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που είναι και ένας εκ των ομιλητών στη συνάντηση, εξέφρασε την υποστήριξή του. Εκτίμησαν ότι το 1ο «Thessaloniki Pride», ήταν ένα διήμερο που η Θεσσαλονίκη έδειξε ένα πρόσωπο που υπήρχε, αλλά οι άνθρωποί της το είχαν ξεχάσει.

Οπως διαπίστωσαν, η επιτυχία του 1ου «Thessaloniki Pride» ήταν πολλαπλή: έφερε στο δημόσιο λόγο και χώρο άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσδιορισμού, Λεσβιακού, Ομοφυλοφιλικού, Αμφισεξουαλικού και Τρανσεξουαλικού, που διέψευσαν τα στερεότυπα περί την εικόνα τους. Συγκέντρωσε πάνω από 3.000 κόσμου από την πρώτη κιόλας χρονιά, πράγμα που έδειξε ότι η κοινωνία είναι ώριμη να δεχτεί την ισότητα. Οχι μόνο τέθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις, χαιρέτισε δημόσια την εκδήλωση και παρέλασε με τους συγκεντρωμένους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βαλκάνια