Έντυπη Έκδοση

Αρχίζουν τα αναστηλωτικά έργα του ναού

Ο Αγιος Κωνσταντίνος θα ανασάνει

Πιάνουν σύντομα δουλειά στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου (και Ελένης) στον ομώνυμο κεντρικό αθηναϊκό δρόμο, έτσι ώστε εν ευθέτω χρόνο να τον δούμε απελευθερωμένο από τα σιδερένια «δεκανίκια» που εγγυώνται την ασφάλειά του αλλά και αυτή των περαστικών.

Προστατευτικά σκέπαστρα καλύπτουν την οροφή του ναού Προστατευτικά σκέπαστρα καλύπτουν την οροφή του ναού Το μεγάλων διαστάσεων νεοκλασικό οικοδόμημα θεμελιώθηκε το 1871 σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου και αποπερατώθηκε το 1905. Είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο και βεβαίως προστατεύεται, ατυχώς, όπως αποδείχτηκε, όχι από τους σεισμούς.

Πρόκειται για σημαντικό έργο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, σύμβολο των μεγαλοϊδεατικών οραμάτων του Ελληνισμού, που συνδέεται με τη γέννηση του Κωνσταντίνου του Α'. Τυπολογικά ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, με εγκάρσιο κλίτος και μορφολογικά στο νεοκλασικό ρυθμό. Η τελική μορφή που πήρε έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με τα σωζόμενα σχέδια του Καυταντζόγλου (μέχρι και το 1871), οι οποίες εντοπίζονται στη μορφή και στο ύψος του τρούλου, στην αλλαγή του τρόπου στέγασης και στον τρόπο χωρισμού του νάρθηκα από τα κλίτη.

Ο ναός, έχοντας προσβληθεί από δύο μεγάλους σεισμούς, το 1981 και το 1999, σε συνδυασμό με τη φυσική φθορά των υλικών του, αλλά και την αστοχία των κατασκευαστικών λύσεων, παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων εργασίες άμεσων μέτρων άρσης της ετοιμορροπίας (2001-2002), καθώς και η Α' φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου (2003-2005).

Πρακτικά ο ναός στερεώθηκε με μεταλλικά στοιχεία εσωτερικά και εξωτερικά. Σε δεύτερη φάση, βάσει συγκεκριμένης μελέτης υλοποιήθηκε η στερέωση, αναστήλωση και ανακατασκευή των δωμάτων (στεγών) στο νότιο τμήμα του ναού και στη συνέχεια βάσει αυτής της μελέτης αλλά και μιας συμπληρωματικής, έγινε η δημοπράτηση για το σύνολο του έργου.

Για την ιστορία, να γράψουμε ότι επί Καυταντζόγλου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα είδος σύμμικτης κατασκευής για τα δώματα με σιδερένιους δοκούς και ασβέστη, κάτι που δημιούργησε σημαντικές φθορές, συν τις ρωγμές από τους σεισμούς και τις φθορές από την υγρασία. Βάσει της νέας μελέτης θα αντικατασταθούν όλα τα δώματα τόσο στο βόρειο όσο και στο κεντρικό κλίτος, χρησιμοποιώντας την ίδια λογική με την προηγούμενη κατασκευή. Με τη διαφορά ότι τα μεταλλικά μέλη θα είναι ανοξείδωτα. Αυτά θα γεμίσουν με οπλισμένο σκυρόδεμα για να δημιουργήσουν τη διαφραγματική κατάσταση μεταξύ των τοιχοποιιών. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν τσιμεντοκονίες, ασφαλτικά μονωτικά και πάνω πάνω κονία που θα προσομοιάζει με πλάκες.

Προβλήματα παρουσιάζει και το κωδωνοστάσιο που θα ανασκευαστεί από ένα σημείο και πάνω, όπως και ένα τμήμα της τοιχοποιίας στο βόρειο κλίτος που ουσιαστικά έχει ανοίξει, ξεφεύγοντας από την καθετότητά της. Η λύση θα δοθεί με ενέματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστόρηση του ναού, που έχει γίνει πάνω σε μουσαμά, και δεν μπορεί να μετακινηθεί, έτσι ώστε θα συντηρηθεί επί τόπου. Τέλος, θα καθαριστούν τα δάπεδα αλλά και θα γίνουν εργασίες εξυγίανσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης ο Αγιος Κωνσταντίνος έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΔΑΒΜΜ με τη μέθοδο της μελέτης - κατασκευής και πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.515.797,04 ευρώ.

Τελικός στόχος των έργων είναι η στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου έτσι ώστε να διατηρούνται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, η αυθεντικότητα της μνημειακής κατασκευής και οι παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές. Παράλληλα, οι εργασίες αυτές θα το καταστήσουν ασφαλές προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως χώρος λατρείας αλλά και ως επισκέψιμο μνημείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική