Έντυπη Έκδοση

Ευρωστήριξη σε Ελληνες ερευνητές

Επτά Ελληνες ερευνητές περιλαμβάνονται σε λίστα με 302 ονόματα κορυφαίων επιστημόνων τους οποίους θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας.

Από τους επτά οι τρεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και από αυτούς οι δύο στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα επιλέχτηκαν οι Ηλίας Κουτσουπιάς (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»), Μάρκος Παπαγεωργίου (Πολυτεχνείο Κρήτης) και Κώστας Σουκούλης (Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας-ΙΤΕ). Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν οι Γιώργος Κούκος (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λοζάνης), Πηνελόπη Βουνάτσου (Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας), Μανώλης Πασπαράκης (Πανεπιστήμιο Κολονίας) και Γιάννης-Χρήστος Βασιλικός (Imperial College Λονδίνου).

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε χθες, αποτελεί τιμή για τα δύο αυτά ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο. Μάλιστα, όπως μας είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μάρκος Παπαγεωργίου, πρόκειται για το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται στο ίδρυμα από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Ομως, για ποια έρευνα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου Κρήτης;

Προοπτική στο μέλλον

Ο κ. Παπαγεωργίου εξηγεί ότι «η έρευνα που θα εκπονήσουμε είναι σε αντικείμενο που γνωρίζουμε ήδη από το παρελθόν, αλλά βέβαια σε μια προοπτική προς το μέλλον. Εχει σχέση με τον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας. Εχουμε αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία. Προτείναμε να εξετάσουμε τις συνέπειες που θα έχουν μελλοντικά συστήματα τα οποία θα εμφανιστούν στα αυτοκίνητα».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα έχουν μια σειρά από νέες δυνατότητες, «λόγου χάρη, τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα μπορούν ασύρματα να επικοινωνούν μεταξύ τους ή θα μπορεί ένα κέντρο ελέγχου να επικοινωνεί ασύρματα με τα οχήματα και να τους προτείνει ή να τους επιβάλλει κάποια πράγματα. Παραδείγματος χάριν, ένα όριο ταχύτητας ή να αλλάξουν λωρίδα κυκλοφορίας ή να εκτελέσουν κάποιες διαδρομές. Αυτά θα έχουν συνέπειες στην κυκλοφορία και εμείς αυτό που προτείναμε και θα χρηματοδοτηθεί είναι το πώς θα ρυθμίσουμε τις δυνατότητες των οχημάτων του μέλλοντος έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κυκλοφοριακή ροή».

Λαμβάνοντας έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο, οι χρηματοδοτήσεις θα επιτρέψουν στους επιλεγμένους επιστήμονες να προωθήσουν το έργο τους με τις δικές τους ερευνητικές ομάδες.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά το διαγωνισμό υποβλήθηκαν στο ΕΣΕ περίπου 2.300 αιτήσεις (αύξηση 4,5% έναντι του προηγούμενου έτους). Ο αριθμός των ερευνητών που επελέγησαν για χρηματοδότηση αυξήθηκε από 294 σε 302, ενώ το ποσοστό επιλογής παρέμεινε σταθερό στο 13%.

Οι επιχορηγήσεις για προηγμένη έρευνα απονέμονται από το ΕΣΕ σε καθιερωμένους ερευνητές κάθε εθνικότητας ή ηλικίας, που είναι επιστημονικά ανεξάρτητοι και έχουν να επιδείξουν πρόσφατο ιστορικό ερευνητικών επιδόσεων τέτοιο που τους αναγορεύει σε ηγετικές μορφές στους αντίστοιχους επιστημονικούς τομείς τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες