Έντυπη Έκδοση

Πρόβλημα σε σίτιση και μετακινήσεις

Δεν είναι το πρόβλημα των ελλείψεων σε καθηγητές, το μόνο που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία. Η μετακίνηση των μαθητών αλλά και η σίτισή τους είναι εξίσου σημαντικά θέματα.

Επειδή τα μουσικά σχολεία έχουν ολοήμερη λειτουργία με 17 επιπλέον ώρες την εβδομάδα, για τη διδασκαλία μουσικών μαθημάτων, προβλέπεται δωρεάν παροχή φαγητού στους μαθητές. Για ένα σχολείο δυναμικότητας 250 μαθητών το κονδύλι που απαιτείται για σίτιση και μεταφορά είναι περίπου 250.000 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μόνο για τη σίτιση των μαθητών των μουσικών σχολείων απαιτείται το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Για τις μετακινήσεις των μαθητών, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων ζητεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας οργανωμένος σε επίπεδο περιφέρειας με την επίβλεψη και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα με χρηματοδότηση απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό κι όχι μέσω ανταποδοτικών τελών από τους καλλικρατικούς δήμους όπως γίνεται σήμερα.

Με όλα αυτά τα θέματα ανοιχτά, έχει πάλι φουντώσει ο θόρυβος ότι τα μουσικά σχολεία θα έχουν την τύχη των αθλητικών, που καταργήθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Το θέμα είχε ανοίξει τον Απρίλιο του 2010, όταν σε ένα υπηρεσιακό έγγραφο της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας, γινόταν πρόταση για κατάργηση των μουσικών και των καλλιτεχνικών σχολείων. Λίγους μήνες μετά, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, απευθυνόμενος στους διευθυντές των τεσσάρων μουσικών σχολείων της Αττικής, τους έλεγε ξεκάθαρα: «Κάντε οικονομία γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και τα σχολεία πάνε για κλείσιμο».

«Τα μουσικά σχολεία δεν κλείνουν. Αντιθέτως θα ενισχυθούν» απαντούσε τότε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια απάντηση δίνει και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μένει να δούμε εάν τα λόγια θα γίνουν πράξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Διαμαρτυρία μετά μουσικής
Ψαλίδι στους εισακτέους, λουκέτο σε τρία ΑΕΙ