Έντυπη Έκδοση

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 50.000 ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Το Ολοκαύτωμα καίει τη μνήμη

Από το βράδυ του Σαββάτου, ένα λεωφορείο της Αστυνομίας και μία διμοιρία των ΜΑΤ βρίσκονταν στη συμβολή της λεωφόρου Νίκης με την οδό Βενιζέλου, στη παραλία της Θεσσαλονίκης. Φυλούσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων, της Θεσσαλονίκης, για το φόβο βεβήλωσής του από ακροδεξιούς. Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τότε που οι ναζί συγκέντρωσαν στην πλατεία Ελευθερίας τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Στην πλατεία Ελευθερίας έδωσαν  χθες  το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτείας και των αρχών  της Θεσσαλονίκης Στην πλατεία Ελευθερίας έδωσαν χθες το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτείας και των αρχών της Θεσσαλονίκης Το 96% της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της εποχής οδηγήθηκε στα κρεματόρια του Αουσβιτς και του Μπιρκενάου. Τον Ιούλιο του 1942 πήραν 9.000 άντρες. Το Μάρτιο του 1943 ακολούθησε η μαζική σύλληψη 41.000 Εβραίων που στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στοιβαγμένοι σε φορτηγά τρένα τα οποία ξεκίνησαν από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Σύσσωμη η πόλη

Πέρασαν 70 χρόνια. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και σύσσωμη η πόλη τιμούν τη μνήμη των 50.000 που δεν επέστρεψαν. Κάποιοι άλλοι, Ελληνες(;) οπαδοί των ναζί, επαναφέρουν τις ιδέες και τις απόψεις των κατακτητών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εκμεταλλευόμενοι τη λύπη, τη φτώχεια και την ανέχεια του κόσμου.

Αυτό τον κίνδυνο από την απήχηση της φασιστικής ρητορικής στην Ελλάδα υπογράμμισαν εκπρόσωποι της πολιτείας και των αρχών της Θεσσαλονίκης που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», εκεί, στον τόπο συγκέντρωσής τους πριν από 70 χρόνια, στην πλατεία Ελευθερίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αιτίες γέννησης του ναζισμού, τη δεκαετία του '30, ήταν παρόμοιες με αυτές που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας. Το οικονομικό κραχ του 1929, μια χώρα διαιρεμένη που την κυβερνούσαν ξένοι ισχυροί σύμμαχοι μετά την ήττα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πληθυσμός σε οικονομικό μαρασμό, φτώχεια, ανεργία και ανέχεια. Ο πιο εύκολος στόχος ήταν ο άλλος, ο διαφορετικός.

Τις ομοιότητες της Γερμανίας τού τότε με την Ελλάδα τού σήμερα επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Σημείωσε ότι και τότε και τώρα επικρατούν καταστάσεις που γεννούν κοινωνικές εκρήξεις και φασιστικές συμπεριφορές. «Πρέπει να υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας για το αύριο της ανθρωπότητας. Πρέπει να επαγρυπνούμε για να μη φυτρώσει ο σπόρος της μισαλλοδοξίας. Πρέπει και οφείλουμε να κλείσουμε τις πόρτες του ρατσισμού», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της απήχησης της φασιστικής ρητορικής. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 ολοκληρώνεται η μελέτη για τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης και τόπο αναστοχασμού της πόλης και της ιστορίας της.

Οδοιπορικό

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγων - Πρασίνων, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι ισραηλιτικών οργανώσεων και κοινοτήτων από πόλεις της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και εκπρόσωποι φορέων. Ακολούθησαν εγκαίνια έκθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μια πόλη αναζητά τις κεϊλότ της. Αόρατα πολιτισμικά μνημεία της εβραϊκής Θεσσαλονίκης».

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Οδοιπορικό Μνήμης με κεντρικούς άξονες την εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Κατοχής, που οργάνωσε η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Εγινε συγκέντρωση στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης απ' όπου ξεκίνησαν οι πρώτοι σιδηροδρομικοί συρμοί «φορτωμένοι» με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, με προορισμό το στρατόπεδο του Αουσβιτς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα