Έντυπη Έκδοση

Εκθεση του Γιάννη Αδαμάκου απόψε στο Μουσείο Μπενάκη

Το εγκώμιο της σκιάς

Το φως και η σκιά, η εναλλαγή τους, τα κενά που αφήνουν και τα κενά που καλούνται να γεμίσουν. Αυτός είναι ο 61χρονος Γιάννης Αδαμάκος, απολύτως συνεπής με τις εικαστικές εμμονές του, οι οποίες, όμως, αναδιαμορφώνονται μέσα στο χρόνο, αν τον εννοήσουμε ως μία πορεία διαρκούς δημιουργικότητας.

Με τη γλώσσα της τεχνοκριτικής, η ζωγραφική του, πάντα εντός κάδρου, «παίζει» και αλώνει το χώρο, τη φιγούρα και το φως. Ορισμένοι, όταν αναφέρονται στο έργο του, μιλάνε για μία συμπαγή ενιαία σύνθεση με πολλά εξπρεσιονιστικά στοιχεία. Μακριά από αυτόν ο μαχητικός βηματισμός της πρώτης του φάσης.

Αυτά είναι πάνω κάτω τα χαρακτηριστικά -γιατί στην τέχνη δεν υπάρχουν τελικές λύσεις- των περίπου εκατό έργων τού Γιάννη Αδαμάκου, που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς, 138). Η έκθεσή του εγκαινιάζεται απόψε στις 8 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2013.

Τα έργα στεγάζονται κάτω από τον «παράξενο» τίτλο «9 lumen», που ίσως στους περισσότερους να μη λέει και πολλά πράγματα. Πρέπει να ανατρέξουν σ' ένα λεξικό φυσικής, για να αναζητήσουν την ερμηνεία. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μονάδα μέτρησης της φωτεινής ροής και μετρά τη δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

Με απλά λόγια, αυτή η πηγή φωτός ισοδυναμεί με την ένταση του φωτισμού που δίνει η φλόγα ενός και μόνο κεριού. Στην ουσία ό εικαστικός συνεχίζει από εκεί που άφησε την προηγούμενη μεγάλη έκθεσή του «The Space Between», όπου ο χώρος μεταμορφώνεται σε κενό, διάστημα, απόσταση και σύμπαν.

Τι γίνεται μ' αυτό το παλαιό, καινούργιο και συνεχιζόμενο πεδίο αναζήτησης; Ο Γιάννης Αδαμάκος φωτίζει τον εικαστικό του χώρο με τη φλόγα ενός κεριού, τότε που τα αντικείμενα χάνουν τη γεωμετρικότητά τους, ώστε να υπηρετήσουν την υποβολή του συσκοτισμένου περιβάλλοντος.

Το εγχείρημα του Ελληνα εικαστικού συνομιλεί με τον Ιάπωνα συγγραφέα Τζουνίτσιρο Τανιζάκι. Συγκεκριμένα το μυθιστόρημα «Το εγκώμιο της σκιάς» (μτφρ. Πάνος Ευαγγελίδης, εκδόσεις Άγρα), το οποίο γράφτηκε το 1933. Ο Γιάννης Αδαμάκος ανοίγει το βιβλίο στην «κρίσιμη» σελίδα και υπαγορεύει:

«Αν πυκνώσουμε το σκοτάδι μέχρι να γίνει πίσσα το κενό διάστημα που περιβάλλει αυτά τα αντικείμενα και αντί για τον ήλιο και το ηλεκτρικό τα φωτίσουμε με μία μόνο λάμπα ή ένα κερί, στην στιγμή αυτά τα κραυγαλέα αντικείμενα αποκτούν σοβαρότητα και βάθος, νηφαλιότητα και μεγαλοπρέπεια».

Τον επιστημονικό λόγο τον υπογράφει ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου: «Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς αναζήτησης πάνω σε ουσιώδη ζητήματα της ζωγραφικής τέχνης, όπως ο χώρος, το φως και η μορφή, διυλισμένης όμως μέσα από ένα προσωπικό φίλτρο».

info

Ωρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο 10 π.μ. - 10 μ.μ., Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστά.

Πληροφορίες: τηλ. 210-3453111 και www.benaki.gr.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά